DOBRO PLAČANA SLUŽBA

Pri zaposlitvi Špurove ni bilo kršitev. Ker pravila sploh ne obstajajo

Objavljeno 14. december 2014 19.48 | Posodobljeno 14. december 2014 19.51 | Piše: A. L.

KPK zdaj pripravlja priporočila, kako takšne postopke natančneje urediti.

Uroš Čufer je izbral relativno mlado Katjo Špur.

LJUBLJANA – Pri imenovanju Katje Špur za dobro plačano svetovalko izvršnega direktorja v Medameriški razvojni bankiimage ni bilo kršitev. Tako ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Boris Štefanec. Ampak, bodite pozorni na tole: kršitev ni bilo, ker ni pravil, poroča Delo.

KPK zdaj pripravlja priporočila, kako takšne postopke natančneje urediti.

Brez določenih pravil

Postopek zaradi domnevnih nepravilnosti pri zaposlovanju Špurove je KPK ustavil. Po zbiranju podatkov namreč niso mogli potrditi obstoja kršitev iz pristojnosti komisije. Pravna pravila niso določena, zato nekdanjemu finančnemu ministru Urošu Čuferju ne morejo očitati delovanja v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Sploh se ni prijavila, službo pa je dobila

Naj spomnimo: na »notranjo seznanitev« (ne razpis!) se je prijavilo sedem kandidatov, med njimi pa članice SD Špurove ni bilo. Kljub temu je službo z 9600 evrov bruto plače dobila ona. Na ministrstvu trdijo, da notranja seznanitev »ni bila narejena z namenom zasesti prosto delovno mesto«, ampak je minister s to objavo le »razširil seznam zainteresiranih in usposobljenih kandidatov ter njihove reference, kar pa ne pomeni, da je bil vezan na nabor prijavljenih«. 

Pri Delu opozarjajo, da ni natančnih predpisov za imenovanje slovenskega predstavnika v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD).

Deli s prijatelji