JANUAR–MAREC

Pregled: Od imenovanja vlade do bombnih preplahov (1)

Objavljeno 29. december 2012 16.30 | Posodobljeno 28. december 2012 17.01 | Piše: P. J.

Že v začetku leta je bilo jasno, da je pred nami naporno leto.

LJUBLJANA – Leto 2012 si bomo zapomnili tudi po mnogih pretresih na političnem parketu. Dinamično je bilo skozi vse leto, najbolj pa so to leto zagotovo zaznamovali dogodki, povezani z oblikovanjem nove vlade v začetku leta, zakon o uravnoteženju javnih financ, volitve predsednika države in protesti.

Januar

Začetek leta se je začel z manjšo negotovostjo, saj ni bilo povsem jasno, komu bo uspelo zbrati večino v državnem zboru in sestaviti vladno koalicijo. Na pogajanjih so se v okolici Domžal sestali prvaki SDS, SLS, DL in NSi. Radovan Žerjav si bo gotovo ta sestanek zapomnil po tem, da so nepridipravi vdrli v njegovo vozilo in mu ukradli denarnico.

Kljub temu da je Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića na volitvah 2011 zabeležila največjo podporo, prvaku stranke ni uspelo sestaviti koalicije. Poslanci so mu 11. januarja namenili le 42 glasov od potrebnih 46. Kljub temu da Janković ni bil izvoljen, je tedanji predsednik države vztrajal, da je Janković dober kandidat. Za predsednika vlade je bil 28. januarja v drugo izvoljen Janez Janša, ki je dobil 51 glasov poslank in poslancev.

Februar

Desetega februarja je Janez Janša deseto vlado, ki je v primerjavi s preteklimi skrčena na 11 ministrstev in eno ministrstvo brez resorja. Na prvi seji vlade so opravili prve kadrovske spremembe. Menjali so direktorja Urada za komuniciranje Darijana Koširja. Nadomestil ga je Anže Logar, šefa Sove Sebastjana Selana pa Damir Črnčec. Zvonko Černač in Vinko Gorenak sta na svojih resorjih že dan po imenovanju prevzela posle. V ponedeljek, 13. februarja, se je Janša v predsedniški palači srečal na prvem uradnem srečanju z Danilom Türkom.

V sredini meseca februarja je na dan prišla prva poslanska afera. Poslanec Ivan Simčič, ki je bil takrat še član poslanske skupine Desus, je ponaredil srednješolsko spričevalo. Simčič še danes zavrača vse navedbe in vztraja, da je njegovo spričevalo pristno, čeprav so iz sarajevske srednje šole sporočili, da tam ni bil nikoli vpisan.

Veliko vroče krvi je bilo v februarju zaradi dofinanciranja univerzijade v Mariboru. Prepir se je vnel med nekdanjim ministrom Igorjem Lukšičem in novim ministrom Žigom Turkom. 20. februarja pa so na sedežu stranke SLS doživeli pravi preplah, saj so po elektronski pošti prejeli anonimko, da se v njihovih prostorih na Beethovnovi nahaja bomba. Zoran Janković je 23. februarja v intervjuju namignil, da mu še vedno diši županska funkcija. Proti koncu meseca pa se je začelo glasneje govoriti o predsedniški kandidaturi Boruta Pahorja. Mojca Dolinar Kucler je naznanila, da se bo s podporo strank SDS in NSi potegovala za županjo na nadomestnih županskih volitvah v Ljubljani.

Marec

Zaradi političnih razlik je zavrelo tudi med družinama Janković in Virant. Zoran Janković je priznal, da po neuspelih pogajanjih z družino Virant nima več stikov. Stopnjevala se je tudi kampanja zaradi družinskega zakonika. V otroški reviji Ciciban je bila predstavljena zgodba o deklici, ki je pri nekaterih starših izzvala neodobravanje. 13. marca so mediji razkrili, da je poslanec Pozitivne Slovenije Mitja Meršol v sedemdesetih letih deloval kot tajni sodelavec službe državne varnosti (SDV). Pod imenom Lingvist je deloval kot novinar na radiu BBC V Londonu.

Precej prahu pa je zaradi politične obarvanosti dvignila tudi letošnja podelitev viktorjev. Prireditev je bila izrabljena za promocijo družinskega zakonika, zato RTV Slovenija ni predvajala ponovitve, nemogoče pa jo je bilo najti tudi na spletu. 25. marca smo na voliščih glasovali na referendumu o družinskem zakoniku. Predlog je padel, Zoran Janković pa je bil ponovno izvoljen za ljubljanskega župana.

Se nadaljuje ...

Deli s prijatelji