Pozabili na naše kampiste v Italiji

Leta 2001 so morali kampisti iz policijskega kampa zapustiti Debeli rtič. Odšli so v Italijo, a tja zdaj ne morejo.
Fotografija: Bodo tudi slovenski lastniki junija smeli do svojih prikolic? FOTO: C. S. B.
Odpri galerijo
Bodo tudi slovenski lastniki junija smeli do svojih prikolic? FOTO: C. S. B.

Le streljaj, približno 100 metrov, od slovensko-italijanske meje, na italijanski strani, stoji kamp s počitniškimi prikolicami. Imenuje se Campeggio San Bartolomeo. V njem imajo svoje počitniške prostore tudi Slovenci. Ti pa v primerjavi s kampisti, ki imajo svoj počitniški dom postavljen na Hrvaškem, bržkone še dlje ne bodo smeli v »svoj« kamp.
 

Izgnani z Debelega rtiča


»V ta kamp je leta 2011 prišlo kar precej Slovencev iz zaprtega kampa MNZ, Policije na Debelem rtiču. Maja 2011 ga je MNZ zaprl z razlogom, da je treba obnoviti elektriko, da je nevaren za počitnikovanje. Med temi pavšalisti sem bil tudi jaz. Ker smo na vrat na nos morali zapustiti kamp, smo našli prijazen kamp na italijanski strani meje, nedaleč od Debelega rtiča, kjer so nas Italijani pričakali odprtih rok. Prišlo nas je nekaj več kot 20 slovenskih družin. Slovenija nam je takrat obrnila hrbet, Italijani pa so nas prijazno sprejeli medse.
Kdaj bodo lahko uživali v poletnem miru? FOTO: C. S. B.
Kdaj bodo lahko uživali v poletnem miru? FOTO: C. S. B.

Kamp na Debelem rtiču še danes ni obnovljen, še več, namenili so ga za azilante. Mi pa smo ostali v Italiji in se tam odlično počutili,« pravi sogovornik (ime znano uredništvu) in dodaja: »Tudi letos smo se veselili začetka nove sezone kampiranja, vendar se je to zaradi koronavirusa prestavilo za nedoločen čas. Mi pa čakamo, kdaj bomo lahko prišli do svojih prikolic in uživali na morju. Tako kot pavšalisti na Hrvaškem. V zadnjem času se glede sproščanja ukrepov na področju turizma omenja le Hrvaško. Verjetno zato, ker ima več Slovencev tam nepremičnine, čolne in prikolice. Vendar smo tudi Slovenci, ni nas malo, ki kampiramo v Italiji, sicer tik ob slovenski meji. O tej meji pa se nič ne govori …«


Da drži, da se veliko več govori o sproščanju ukrepov, povezanih s turizmom med Slovenijo in Hrvaško, nam je potrdil vir z zunanjega ministrstva in dodal, da skoraj zagotovo tudi zaradi tega, ker je lastnikov nepremičnin na Hrvaškem veliko več kot Slovencev, ki imajo nepremičnine (ali so kamp pavšalisti) v Italiji.
 

Nekaj se le premika


Po skoraj dveh mesecih strogih ukrepov so italijanske ulice preplavili ljudje, ki so izkoristili omilitev prepovedi gibanja. Italijani so med najbolj prizadetimi narodi zaradi covida-19, doslej jih je umrlo več kot 29.000. Na poletno sezono so se kljub vsemu le že začele priprave na italijanskih plažah. Opremljajo jih z merilniki telesne temperature obiskovalcev. Ti naj bi tudi predložili izjavo, da niso okuženi z novim koronavirusom. Čeprav italijanska vlada še ni sprejela odločitve o njihovem odprtju, upravljavci plaž upajo, da jih bodo lahko po 1. juniju.


Predvideno je sicer, da naj bi bilo med posameznimi ležalniki na plaži deset metrov razdalje. Obiskovalcem plaže bodo na voljo zaščitne maske ter razkužila. V načrtih je tudi redno razkuževanje kabin za preoblačenje. Kmalu, vsaj po nekaterih medijskih napovedih iz sosednje Italije, pa naj bi se oglasili tudi odgovorni za kampe v Italiji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije