SPOPAD

Potrjeno: Janković gre v boj z Bratuškovo

Objavljeno 02. oktober 2013 14.13 | Posodobljeno 02. oktober 2013 15.50 | Piše: T. L.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je odločil: predsedniškega stolčka ne da.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

LJUBLJANA – Zoran Janković bo ponovno kandidiral za predsednika Pozitivne Slovenije (PS). Kot je dejal, je sprejel težko odločitev, vendar se je odločil, kakor se pač je: soglasje h kandidaturi predsednika stranke PS je podal in to pomeni, da se bo na kongresu pomeril s premierko Alenko Bratušek.

Na dodatna vprašanja Janković ni želel odgovarjati, dejal je le: »Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, župana in predsednika stranke ali predsednico stranke.« S tem je Janković posredno odgovoril na nepreverjene informacije, da naj bi v stranki razmišljali o tem, da bi premaknili datum kogresa in v vmesnem času rešiti »zapet«. Kot pravi Janković, je premierki povedal, da bo podal soglasje in da se je iz politike umaknil le začasno. Na vprašanje, ali je njegova odločitev dokončna, je vrnil z vprašanjem: »Kaj pa vi mislite?« in vse skupaj pospremil s širokim nasmehom. Bo pa vse znano na kongresu PS, je še dodal. Tako je pustil neodgovorjeno vprašanje, ali bo kandidaturo umaknil na samem kongresu, kar je tudi ena od možnosti. 

Evidentiranje Jankovića kot kandidata je predlagala skupina podpornikov – šlo naj bi za njegove ožje sodelavce. Sicer pa se bo opolnoči tudi iztekel rok za oddajo soglasij h kandidaturam. 

Analitiki o rušenju vlade

Dopoldne smo analitike prosili za oceno špekulacij, ali pomeni Jankovićev ponovni naskok na čelo stranke probleme za vlado Bratuškove. Kaj menijo Miro Kline, Matevž Tomšič in Dejan Verčič, lahko preberete na povezavi.

Deli s prijatelji