ANALITIKI OCENJUJEJO

Verčič: »Janković me sploh ne zanima. Adijo.«

Objavljeno 02. oktober 2013 12.29 | Posodobljeno 02. oktober 2013 13.22 | Piše: A. L.

Kline je prepričan, da četudi bo Pozitivno Slovenijo spet vodil Janković, koalicija ne bo razpadla. V članku pojasnjuje, zakaj.

LJUBLJANA – Bi morebitna današnja odločitev 'zamrznjenega' predsednika Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića, da ponovno kandidira za predsednika stranke, zamajala vlado? Danes bo namreč ljubljanski župan predvidoma javnosti zaupal, ali bo kandidiral na prihajajočem kongresu stranke. Nekateri Jankovićevi strankarski kolegi napovedujejo, da bi njegova kandidatura na kongresu stranke skoraj zagotovo zamajala vlado. Odločile se bodo seveda koalicijske stranke, ki so v primeru zmage Jankovića napovedale izstop iz vlade, mi pa smo preverili, kaj napovedujejo analitiki.

image
Miro Kline (foto: Tomi Lombar, Delo)

Kline: Zamižali bodo

Strokovnjak za komuniciranje Miro Kline je prepričan, da jo takšne odločitve zagotovo majejo, vprašanje pa je, ali »pri vrhu ali pri koreninah in ali jo spodjedajo«.

Bodo koalicijske stranke, ki so že v preteklosti napovedovale izstop iz koalicije, če bo stranko PS spet vodil Janković, to uresničile? »Zagotovo ne, ker so preveč vezane na koristi.«

image
Matevž Tomšič (foto: Tomi Lombar, Delo)

Odvisno od Jankovićevih interesov

»Slovensko vlado majejo mnogi dogodki. Odločitev, ali bo Janković kandidiral ali ne, je odvisna od tega, koliko se bodo mogli dogovoriti oziroma koliko bo njemu uspelo uveljaviti svoj interes. Nedvomno pa bi ta odločitev spravila celotno koalicijo v precej neprijeten položaj,« meni Matevž Tomšič. Glede na napovedi o izstopu strank iz koalicije pa izpostavlja, da je veliko politikov že velikokrat požrlo besedo: »Ni izključeno, da ne bodo tudi tokrat našli kakšnega izgovora. Če bi koalicijski partnerji morali iz vlade izstopiti, bi to dejansko pomenilo konec koalicije. Če pa bi zamižali in ostali v vladi, bi to bilo zelo negativno za imidž vlade. V vsakem primeru bi bila situacija težka,« pravi.

Janković ga ne zanima

Strokovnjak za komuniciranje Dejan Verčič pa je bil nadvse kratek in jedrnat: »Janković me sploh ne zanima. Adijo.«

Deli s prijatelji