POLLETJE

Poslanci na službeni poti: kdo je potoval največ

Objavljeno 24. julij 2013 15.57 | Posodobljeno 24. julij 2013 15.57 | Piše: T. L.

Poslanskega turizma je konec, Roberto Battelli pa je poslanec, ki je letos potoval največkrat – opravil je osem poti.

Roberto Battelli je že izvoljen

LJUBLJANA – V prvih šestih mesecih leta so poslanci potovali skoraj izključno po Evropi. Največkrat so se odpravili v Bruselj, Strasbourg, Berlin in Dublin, kaže pregled njihovih službenih poti v prvem polletju. Skupni znesek izdatkov za letošnja potovanja je znašal 45.406,26 evra, vseh poslanskih potovanj pa je bilo od januarja do sredine julija točno osemdeset, največ junija, in sicer 19, poroča Delo.

Edina, ki je letos potovala le nekoliko zunaj Evrope, je bila podpredsednica državnega zbora in poslanka SDS Romana Tomc, ki se je marca letos odpravila v maroški Rabat in se udeležila sestanka Odbora za politične zadeve in demokracijo. Za to pot, ki je bila stroškovno najdražja (1249,81 evra), je državni zbor letos plačal najdražjo vozovnico, to je 863,71 evra.

Največkrat je potoval Battelli

Poslanka PS Maja Dimitrovski in poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli sta bila konec junija v turški metropoli Istanbul na letnem zasedanju parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Battelli je tudi poslanec, ki je letos potoval največkrat – opravil je osem poti.

Kaj pa hotelski stroški? Najvišje stroške sta imela Jakob Presečnik (SLS) in Iva Dimic (NSi). Državni zbor jima je za štiri prenočitve v Strasbourgu, kjer sta se udeležila drugega dela zasedanja parlamentarne skupščine Sveta Evrope, odštel po 718 evrov.

Letos več kot lani, a daleč od rekordnih 360 tisočakov letno

Skupni znesek letošnjih poslanskih službenih poti je malenkost višji kot lani, ko so izbranci ljudstva v prvih šestih mesecih potovali za dobrih 40.000 evrov. Vseeno pa je očitno konec poslanskega turizma iz preteklih let: leta 2011 so namreč poslanska potovanja državo stala skoraj 270.000 evrov, leta 2010 pa več kot 360.000!

Deli s prijatelji