OB OBLETNICI

Polkovnik JLA: Osamosvojitelji so pokradli in prodali skoraj vse

Objavljeno 08. maj 2015 22.28 | Posodobljeno 08. maj 2015 22.28 | Piše: Mo. S.

Milan Gorjanc je kot govornik v Postojni obračunal tudi s Slovensko vojsko, ki se udeležuje misij v tujini.

Milan Gorjanc.

POSTOJNA – Ta mesec se spominjamo konca druge svetovne vojne, ki še zdaleč ni pozabljena. Potem ko je Tit Turnšek, šef ZZB NOB, v Kočevju okrcal premierja Mira Cerarja image in ga označil za največjo varnostno grožnjo države, je nekdanji polkovnik JLA Milan Gorjanc v Postojni v okviru občinskega praznika v svojem govoru obračunal tudi z osamosvojitelji.

Opisoval je partizanske akcije, medtem ko so se ti borili »do zadnjega«, pa so po njegovih besedah domobranci storili »enega največjih zločinov«. Bilo je 11. maja, »ko so namesto zahtevane in podpisane predaje na boroveljskem mostu prek Drave z orožjem izsilili predajo Angležem. V tem boju je padlo prek 200 slovenskih borcev Bračičeve brigade in Kokrškega odreda. Ranjene partizane so slovenski protikomunisti, protirevolucionarji in odločni borci za slovenstvo in demokracijo, vsaj take jih slikajo nekateri »objektivni« in »uravnoteženi« zgodovinarji, pisuni današnjih desničarskih trobil pa celo nekakšni pričevalci na nacionalni televiziji, pometali naravnost v deročo Dravo«, je dogodek strnil Gorjanc.

Kaj je s Slovensko vojsko?

Naštel je še nekaj pomembnih akcij in zmag, ki da jih je hvalil sam Tito, danes pa se sprašuje, kje je naša Slovenska vojska, vojska suverene in samostojne Slovenije. Kot pravi, so nas v preteklosti »nenehno vznemirjali zahodni sosedje.« »Danes smo zavezniki in naj bi bili enakopravni v zavezništvu. Zakaj pa je naša Slovenska vojska na misijah v tujini vedno in zgolj pod poveljstvom italijanskih generalov? Prav Primorska ima slabe izkušnje z zavezniki. Britanci so nas z grožnjo z novo vojno izgnali iz Trsta in Gorice. Nobenemu italijanskemu fašističnemu generalu ali oficirju niso sodili za zločine fašistov v Jugoslaviji, ker so postali 'zavezniki',« je prepričan. Kot pravi, poligona na Počku ne potrebuje Slovenska vojska, temveč ga hočeta ameriška in italijanska, »ker velikega poligona iz časov hladne vojne v Furlaniji ni več in morajo streljati na Sardiniji.« Kar zadeva Ameriko, pa pravi: »Kaj pa kupijo in po kakšni ceni od nas Američani in Italijani? Prodali so nam nekakšna vozila. Ne, podarili so nam jih, mi smo samo plačali 600.000 evrov za prevoz starega železa iz Afganistana. Star grški pregovor pravi: 'Bojte se Danajcev, ki nosijo darove.'«

Gorjanc je prepričan, da smo v politiki, gospodarstvu in tudi na obrambnem področju v podrejeni, hlapčevski vlogi. »Za ceno, da naši častniki sedijo na visokih, povsem nepomembnih položajih v Bruslju, Neaplju in še kod za visoke plače naših davkoplačevalcev, pošiljamo naše vojake na okupacijske misije v krizna žarišča, kjer Slovenija nima nikakršnih interesov,« je povedal.

Gospodarstvo v nemških rokah, osamosvojitelji »pokradli in prodali skoraj vse«

Pravi tudi, da nas prepričujejo, da smo svobodni in suvereni, gospodarstvo kot temelj suverenosti pa je v nemških rokah. »Zadolženi smo prek vsake razumne meje, vsak Slovenec za 15.000 evrov ali 18.000 dolarjev, vsak Jugoslovan pa je bil 1989 leta zadolžen za 1000 dolarjev in naši osamosvojitelji so se drli, da smo komunisti 'zapufali' narod in da moramo z oblasti. In prišli so oni na oblast, pokradli in prodali skoraj vse. Zdaj bi pa še prodajali. Mi jih pa volimo,« je sklenil. Nato pa zbrane pozdravil s stisnjeno pestjo: »V boj! Za svobodo!«

Deli s prijatelji