OB OBLETNICI

Turnšek Cerarja označil za največjo grožnjo

Objavljeno 07. maj 2015 22.10 | Posodobljeno 07. maj 2015 22.46 | Piše: T. L.

Turnšek se je v Kočevju zahvalil tovarišem, ki so branili in branijo suverenost države, izrazil nasprotovanje privatizaciji, Cerarja pa razglasil za največjo varnostno grožnjo državi.

Tit Turnšek (desno) se rokuje z Milanom Kučanom.

KOČEVJE –  Tit Turnšek, šef ZZB NOB, se na ponedeljkovi proslavi ob 70. obletnici osvoboditve mesta Kočevje, ni zadrževal. Po kratkem pogledu v zgodovino in boju proti fašizmu je zapel hvalnico varnostno-obveščevalnim službam, okrcal premierja Mira Cerarja, ki ga je označil za največjo varnostno grožnjo države, v bran je vzel Janka Vebra in pozval k novemu boju proti fašizmu, ki dviga glavo po Evropi.  

Kaj vse je bilo potrebno

Narod, ki se ni pripravljen boriti za svoj obstoj, ni vreden, da obstaja, je udarno začel naslednik Janeza Stanovnika na mestu prvega moža borčevske organizacije. »Danes nas vprašujejo, ali je bilo to vse potrebno. Da, tovariši, potrebno je bilo. Potrebno je bilo zato, da smo zrasli v nacijo. Da smo dobili svojo državo, da smo priključili Primorsko, da smo postali suvereni. In prav tu, v Kočevju, smo se kot suveren narod odločili, da gremo v federacijo z drugimi jugoslovanskimi narodi. In tudi kot suveren narod smo leta 1991 iz nje izšli,« je začel govor.

O Cerarjevi 'pozabljivosti'

Nato je prvič okrcal Cerarja: »Priključitve Primorske, Prekmurja, naše domovina, države brez OF in NOB ne bi bilo. Gospod predsednik vlade, to ste pozabili povedati na 70. obletnici, ali pa niste smeli povedati.«

»Danes nam očitajo nekakšne povojne poboje. Izdajalci svojega naroda so bili zaslišani in obsojeni. Nič jim ni pomagalo, da so se preimenovali 3. maja v slovensko vojsko in odšli zaveznikom nasproti. Niso jim nasedli, vrnili so jih na kraj zločinov. O teh zaslišanjih so se vodili zapiski v knjigah. Upam, da jih bomo dobili nekega dne iz arhivov JLA iz Srbije. In potem jih bomo objavili in konec bo tudi zgodbe o povojnih pobojih. Obžalujemo, da je bilo med njimi mnogo zapeljanih slovenskih fantov. Verjeli so svojim pastirjem. Obžalujemo, da so bili med njimi tudi primeri osebnega maščevanja. In opravičujemo se. Nekateri pravijo, da praznujemo 70. letnico konca vojne, nekateri, da praznujemo 70. letnico konca zmage nad fašizmom? Pa se je vojna res končala? Je bil fašizem res dokončno premagan? V tistih majskih dneh smo to verjeli. Toda vojna se ni končala. Celo leto 1945 so bile tu razne domobranske skupine. K nam so prihajale Matjaževe vojske in križarji. Zadnja skupina je prišla celo leta 1971 in so jo organizirali ustaši in neki Crnogorac jih je usmerjal...«

Proti prodajam in o strankarskih pajacih v varnostnih službah

Turnšek je pohvalil delo vojaško-obveščevalnih služb, češ da so dobro usposobljene, tako medvojni Vos kot tudi služba državne varnosti (SDV). »Tam so bili predani tovariši, ki so znali in hoteli ubraniti naš boj med vojno in kasneje suverenost ter nemoteni razvoj države. Tudi tem tovarišem gre vse spoštovanje in to je del naše zgodovine, ki se nam ga ni treba sramovati. Takrat smo vedeli, kaj je varnost države. Danes ima naša država resne varnostne probleme. Problem je prodaja komunikacijske infrastrukture. Tistega, ki na to opozarja, pa odslovijo in mora iti. Takšna je morala te vlade. Največji varnostni problem je njen predsednik, ki ne ve ali noče vedeti, kaj je varnost države. Problem so varnostne službe, prestreljene z raznimi strankarskimi pajaci,« je med drugim dejal Turnšek in se zahvalil vsem tovarišem, ki so nekoč branili suverenost leta 1941 in 1991. 

Vprašal se je še, ali je država še suverena. »Prodajamo vse, kar imamo. Mercator, Žito. Prodajamo vso prehransko verigo, gre za delovna mesta, kmete, kaj bodo proizvajali, komu bodo prodajali. To nas bo stalo ogromno denarja.« To razumeti je za ministra Mramorja očitno preveč zahtevna naloga, dodaja.

Turnšek še pravi, da bodo jutri morali znova braniti domovino in se združiti pred nastajajočim fašizmom, ki povsod po Evropi dviga glavo. 

Deli s prijatelji