NASILJE

Policisti v Mariboru kršili človekove pravice?

Objavljeno 27. november 2012 08.39 | Posodobljeno 27. november 2012 09.12 | Piše: Mo. S.

Neuradno naj bi pridržali tudi nekatere mirne protestnike, zato ministra Gorenaka pozivajo, naj začne preiskavo.

MARIBOR – Štajerska prestolnica je doživela in preživela proteste, na katerih so jezni meščani zahtevali odstop župana Franca Kanglerja. Sprva mirno zborovanje se je sprevrglo v nasilno obračunavanje, ki so ga pristojni že ostro obsodili, danes pa bo svoje mnenje o dogajanju podala tudi mestna opozicija, ki prav tako pričakuje, da bo Kangler odstopil.

Nasilje obsojajo

Protestniki, ki so na facebooku ustanovili skupino Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora (ta ima že več kot 23.000 podpornikov), natančnih nadaljnjih ukrepov (še) niso napovedali, so pa zapisali, da obsojajo vsakršno nasilje. To po njihovem še ne pomeni, da morajo prevzeti osebno odgovornost za dejanja nekaterih razgretih posameznikov, prav tako pa tudi kot občani ne morejo odgovarjati za občinske veljake, ki so si žepe napolnili na račun občanov.

Še se bodo zbirali

»S tem, ko notranji minister Gorenak razglaša proteste za nelegalne in celo grozi s sodnim pregonom prek 23.000 organizatorjem, mu sporočamo, da se je v Mariboru zbralo ljudstvo, ki zahteva, da Maribor in Slovenija dejansko postaneta del pravne in socialne družbe, kot so to naši očetje zapisali v ustavo,« so se odzvali na ministrov odziv. Strinjajo pa se z njegovo izjavo, naj ljudje ne nasedajo nekaj provokatorjem. Napovedujejo nova zborovanja, saj želijo doseči svoj cilj: »Odstop Franca Kanglerja kot župana in odhod vseh njegovih prisklednikov.«

Prekoračili pooblastila?

Kot opozarjajo nekateri bralci in tudi protestniki, ministrove trditve niso povsem pravilne, saj je javno zbiranje ena od človekovih pravic in svoboščin, kot je zapisano tudi v Ustavi RS, policija pa mora shode varovati ter ukrepati, če se pojavijo kršitve. Opozarjajo, da minister Gorenak v zvezi s tem laže, saj njegove trditve niso povsem v skladu s tistimi, ki so zapisane v zakonodaji. Poudarjajo, da so bili v ponedeljek zvečer nekateri policisti nasilni, in dodajajo, da so prekoračili svoja pooblastila ter kršili osnovne človekove pravice. Neuradno naj bi nekatere mirne protestnike pridržali, zato ministra pozivajo, naj začne preiskavo ter ukrepa zoper policiste, ki so svoja pooblastila prekoračili.

Nekateri podporniki demonstracij so tudi zgroženi nad dejstvom, da minister Gorenak v svojih izjavah, kot pravijo, grozi Mariboru namesto županu Kanglerju proti kateremu, potekajo številni postopki.

Poškodovani tudi trije policijski konji

Med izgredi je bilo po podatkih mariborske policije poškodovanih sedem policistov in 14 službenih vozil policije, trije policijski konji pa so dobili površinske poškodbe. »Ker javnega reda ni bilo mogoče drugače vzpostaviti, so policisti zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru (členi 6/2, 7/2, 16/1 in 22/1) oziroma zakona o javnih zbiranjih (člen 40/1) pridržali 27 oseb. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, pa so pridržali štiri. Število poškodovanih med protestniki ni znano. V času gibanja po mestu so protestniki poškodovali več izložb oziroma vrat lokalov in napravo za merjenje hitrosti, zagorel je tudi en zabojnik za smeti,« nam je sporočil Bartolo Lampret iz PU Maribor. Po naših podatkih sta bila uničena dva radarja, ne le eden.

Po njegovih podatkih so posamezni protestniki v policiste metali bakle, granitne kocke, palice, prometne znake, koše za smeti, kamenje in še kaj. Možje v modrem so morali uporabiti fizično silo pa tudi plinska sredstva, nakar so se protestniki začeli razhajati, nekateri pa so dejanja nadaljevali. Po poročanju enega od naših bralcev so solzivec nadnje spustili kar iz helikopterja.

Mestna koalicija razpada

Čeprav je Kangler še v ponedeljek dopoldne po sestanku mestne koalicije zatrdil, da je ta še vedno trdna, pa kaže, da ni tako. Potem ko je že pretekli teden SDS napovedala, da bo oblikovala alternativo Kanglerjevi politiki v mestu, so kmalu po sestanku koalicije tudi iz Desusa sporočili, da bodo verjetno zapustili župana.

»Virus« se širi

Da se ljudstvo prebuja, je jasno. Po Mariboru so se zbudili še občani Trebnjega, ki zahtevajo odstop pravnomočno obsojenega župana Alojzija Kastelica, nestrinjanje s politiko župana Alojza Muhiča pa izražajo tudi Novomeščani, ki se sprašujejo, kdaj bo konec goljufij in laži.

Deli s prijatelji