IZ MINUTE V MINUTO

Policisti odrinili protestnike, hiša bo padla, lastnik jo prazni

Objavljeno 05. november 2013 12.22 | Posodobljeno 05. november 2013 21.12 | Piše: B. F., P. J., STA

Darko Kuzmič bo ostal brez doma v Ribčevem Lazu.

Eden od bungalovov Zveze socialistične mladine v Bohinju je postal Darkov dom.

RIBČEV LAZ – Kaže, da je odločitev dokončna: hiška ob Bohinjskem jezeru bo padla. Darko Kuzmič se je vdal. Naš novinar s terena Boštjan Fon poroča, da je po tem, ko je policija naredila kordon mimo protestnikov do hiše, njen lastnik zaprosil inšpekcijo za nekaj minut, da iz črne gradnje, ki bo padla, reši, kar se rešiti še da. »Rušijo mi objekt, ki je zame življenjskega pomena. Iz mene bodo naredili brezdomca. Če je to logično, sem jaz nor. Črno na belem imam, da mi je bila hiša dodeljena,« je bil ob dejanju inšpektorja nemočen Kuzmič, ki je pred začetkom rušenja iz hiše odnesel svoje stvari. »Romi so zaščiteni, barabe in medvedi tudi, jaz pa sem postal najbolj izigrana žival v Sloveniji,« je dejal Kuzmič, ki je ugotovil, da pred zakonom nismo vsi enaki.

Oskrbnik Valvazorjevega doma Kuzmiču ponudil streho nad glavo

V popoldanskih urah nas je v redakcijo Slovenskih novic poklical Aleš Štefe,  oskrbnik Valvazorjevega doma pod Stolom in povprašal za telefonsko številko Darka Kuzmiča. Ko smo ga vprašali, zakaj jo potrebuje, nam je odvrnil, da ga pozna iz gora in da se mu zdi, da se je Kuzmiču danes zgodila krivica. Ker ve, da Kuzmič nocoj nima kje prespati, je potreboval njegovo številko samo zato, da bi mu sporočil, da mu lahko za noč ali dve ponudi streho nad glavo, dokler se njegov položaj ne začne reševati. 

Iz minute v minuto: dogajanje spremljamo v živo

15.11 Trenutno se na hiši Darka Kuzmiča odkriva streha. Vsi prisotni protestniki, ki so prišli izrazit svoje nestrinjanje, so se odstranili. S prizorišča dogajanja je odšel tudi Darko Kuzmič in ob tem dejal: »Ne morem spremljati rušenja mojega doma. Če bi ga, bi me kap.« Na vprašanje, kam odhaja, je odvrnil: »Ne vem, kam grem, ne vem, kje bom spal.«

image

13.34 Rušenje hiše Darka Kuzmiča se je začelo.

11.12 Inšpekcija je Darko Kuzmiču dovolila, da iz hiše odnese svoje premičnine. Potem sledi rušenje. Kuzmič išče kombi ali manjše tovorno vozilo, kamor bi naložil stvari.

11.05 Policisti so pravkar naredili koridor do Kuzmičeve hiše. Stroji bodo lahko zapeljali skozenj. Hiša bo očitno padla.

10.21 Kuzmičeva hiša še stoji. Protestniki tudi. Pravkar je pripeljalo deset novih policijskih vozil, naš poročevalec je naštel okoli 30 novih policistov.

10.00 Kuzmičeva hiša še stoji. Obdana je s trakom. Kuzmič se trenutno pogovarja z inšpektorjem, vendar vsak ostaja na svojem bregu. Zdi se, da sporazumne rešitve problema ne bo.

image

9.50 Domačini se burno pregovarjajo z izvršitelji.

9.40 Policija je na prizorišču in budno spremlja dogajanje. Za zdaj je še vse mirno, čeprav tu in tam pade kakšna krepka beseda.

9.00 Zdaj naj bi se začelo rušenje, vendar strojev pri Kuzmičevi domačiji še ni. Domačini inšpektorjem ovirajo prihod.

8.00 Začenja se nov šolski dan. V bližini Kuzmičeve hiše je šolski objekt. Tamkajšnji učitelji se pritožujejo, da hrup protestnikov moti njihovo delo.

5.10 Zunaj je še trda tema, a se je okoli 40 domačinov že zbralo na dovozni poti do Kuzmičevega posestva. Odločno povedo: »Rušitve ne bomo dopustili!« Na terenu je tudi naš dopisnik Boštjan Fon, ki bo skrbel za obveščanje o dogajanju.


Preberite več: kako je prišlo do rušenja in kdo bo plačal stroške

 

Kuzmič je svojo hiško dobil v last pred tremi desetletji, ko je bil postavljen za vodjo adaptacije doma Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS) v Bohinju, zadaj je od leta 1965 stalo 11 bungalovov. V enem izmed bungalovov si je ustvaril dom.

Ob hiški se je danes zgodaj zjutraj zbralo lepo število protestnikov. Postavili so šotor in bili prepričani, da bodo hiško obvarovali.

Hiško, ki jo je postavila prejšnja država, bodo porušili, ker naj bi bila črna gradnja. Čeprav je Kuzmič ni sam postavil, mu bodo zaračunali stroške rušenja. V odločbi, ki jo je prejel, je bilo navedeno, da mora hiško porušiti do 30. oktobra 2013, v nasprotnem primeru bo to storila država. Čeprav je Kuzmič še zjutraj zatrjeval, da iz nje ne bo odnesel niti ene stvari, ker bi to pomenilo poraz in priznavanje, da država deluje pravilno, je zdaj, kot kaže, popustil in se vdal v usodo, saj je nekaj minut po 11. uri začel prazniti svoje domovanje.

 

Deli s prijatelji