DRAMA S ČRNO GRADNJO

Inšpektorji bodo ob 9h začeli rušiti črno gradnjo

Objavljeno 05. november 2013 08.55 | Posodobljeno 05. november 2013 12.53 | Piše: Boštjan Fon

Bohinjci so zaprli cesto, kolona gradbenih strojev pa se po poročanju našega dopisnika na terenu že bliža.

Eden od bungalovov Zveze socialistične mladine v Bohinju je postal Darkov dom.

RIBČEV LAZ – Pravijo, da je pravica do neumnosti ena od pravic, ki nam je nihče ne more vzeti. Tega se Darko Kuzmič, javnosti poznan kot borec za resnico in pravico, ki se je začela lomiti na njegovi skromni hiški v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru, danes nadvse zaveda. Zadnjo večerjo je včeraj pojedel v svoji hiški, ki mu je bila dodeljena pred tremi desetletji, ko je bil postavljen za vodjo adaptacije doma Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS) v Bohinju, zadaj je od leta 1965 stalo 11 bungalovov. Eden od teh je postal njegov dom. 

Iz minute v minuto: dogajanje spremljamo v živo

Preberite, kaj se dogaja v Bohinju. Dogajanje spremljamo od zgodnjih jutranjih ur in posodabljamo vsakih nekaj minut.

Bohinjci čakajo inšpektorje

Darkove hiške Bohinjci ne dajo. Že zgodaj zjutraj, štiri ure pred napovedanim prihodom rušiteljev, se jih je na dovozni poti do Darkove hiške zbralo kakšnih 40. Postavili so celo šotor. Odločeni so, da bodo poskušali z državljansko nepokorščino hišo ohraniti. Njihovo sporočilo je enotno, in sicer pravijo: »Dovolj imamo tega, da država prek svojih institucij tepta dostojanstvo prebivalcev bohinjskega konca.« Zatrjujejo, da bodo vztrajali, in to vse dokler se država ne odreče svojim nameram in odstopi od rušenja Kuzmičeve hiše.

V centru šolskih in obšolskih dejavnosti jezni na protestnike

Po drugi strani pa so na protestnike, ki branijo Kuzmičevo hiško, jezni v bližnjem centru šolskih in obšolskih dejavnosti. Ogorčeni so, saj pravijo, da shod ni prijavljen kot javna prireditev, protestniki pa jih motijo pri delu. Po zadnjih podatkih našega dopisnika na terenu se četrt ure pred rušenjem hiške zbira policija ob hotelu Kozorog pri Bohinjskem jezeru. Trenutno so tam trije kombiji. Po mobilnih zvezah so protestniki izvedeli, da naj bi se bližala tudi kolona gradbenih strojev, ki bodo izvršili odločbo o rušenju. Nahajajo se na območju vasi Kamnje.

Rušenje ob 9. uri

Zdajšnja država, ta, ki se je rodila iz tiste, ki ji je Kuzmič nesebično pomagal kot vodja delovnih brigad, se je odločila, da bo objekt, ker naj bi bil črna gradnja, čeprav ga je postavila prejšnja država, porušila. Danes ob 9.00 bo zravnana z zemljo, ker je neskladna z zakonom, ki velja zdaj, čeprav se snuje novi zakon o legalizaciji črnih gradenj, ki naj bi do sredine leta 2014 na novo določil pogoje, postopek in pravne posledice legalizacije neproblematičnih objektov. Kuzmičeva hiška, ki je ni zgradil on, ki je ni na električno in komunalno omrežje priključil sam in – da – niti hišne številke ni navijačil s svojo roko, ampak je to storila država skoraj 20 let prej, preden mu je ta ista država dovolila vselitev, bo po odločbi inšpekcijskih služb padla, preden se bo sprejel ta zakon. Odločba se ne ozira na nobeno življenjsko dejstvo, predvsem pa na to, da bo dopoldne Darko Kuzmič postal še en socialni problem na grbi države.

Zaračunali mu bodo stroške rušenja

Večer pred napovedanim rušenjem je 60-letni Kuzmič povedal: »Ne želim ničesar, kar ni zakonsko oziroma bi imelo elemente nezakonitega, ampak želim samo svojo pravico, ki sem jo v svojem življenju verjetno tudi zaslužil. Kljub temu sem prejel odločbo, da moram do 30. oktobra 2013 porušiti svojo skromno hiško, v nasprotnem primeru bodo hiško porušili 5. novembra 2013 in mi pri tem zaračunali stroške rušenja. Niti ene same osebne stvari ne bom nesel iz nje. To bi pomenilo, da priznam poraz, da priznam pravilno delovanje pravne države, ki to ni, kar se dokazuje v mojem osebnem primeru. Gre se čez vse, sploh pa čez dostojanstvo malega človeka, kar najbolj boli ...«

Deli s prijatelji