UMETNIŠKA ZBIRKA POD DROBNOGLEDOM

Policija začela preiskavo sporne razstave v Narodnem muzeju Slovenije

V skladu z ugotovitvami bodo izvedli nadaljnje postopke.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Zaplatil Igor, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Zaplatil Igor, Delo

Policija je začela preiskavo sporne razstave v Narodnem muzeju Slovenije Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor muzeja Pavel Car.

Policijska uprava Ljubljana poroča, da so začeli izvajati aktivnosti za preveritev navedb, tudi prek drugih pristojnih institucij. V skladu z ugotovitvami bodo nato izvedli nadaljnje postopke.

V Narodnem muzeju Slovenije so za STA povedali, da dokler poteka predkazenski postopek, ne morejo in ne smejo komentirati zadeve, na ministrstvu na kulturo pa so pojasnili, da za zdaj dodatnih informacij nimajo. Na ministrstvu so v sredo, ko so v Narodnem muzeju Slovenije tik pred napovedanim odprtjem razstave to odpovedali, napovedali, da bodo preučili okoliščine, nova ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je v včerajšnji izjavi za medije povedala, da policija ministrstva za kulturo v zvezi s tem še ni kontaktirala.

Asta Vrečko je povedala, da policija ministrstva za kulturo v zvezi s tem še ni kontaktirala. FOTO: Jože Suhadolnik
Asta Vrečko je povedala, da policija ministrstva za kulturo v zvezi s tem še ni kontaktirala. FOTO: Jože Suhadolnik

Sporna razstava

V Narodnem muzeju Slovenije bi morali v sredo odpreti razstavo, ki ni bila v programu muzeja, obljubljala pa je vrhunska svetovna imena slikarstva od Pabla Picassa, Edgarja Degasa, Henrija Matissa, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miroja, Josepha Williama Turnerja, Edvarda Muncha, Kazimirja Maleviča do Marca Chagalla in drugih.

Ker se je pojavil dvom o pristnosti del in tudi certifikatov in se je o tem vnela burna javna razprava, na ministrstvu pa so prejeli tudi več zaskrbljenih pisem, so v muzeju odprtje razstave po sestanku direktorja muzeja na ministrstvu odpovedali.

Ostal brez stolčka

Bivši direktor Pavel Car je odstopil z besedami, da je bil naiven. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Bivši direktor Pavel Car je odstopil z besedami, da je bil naiven. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Bivši direktor muzeja Pavel Car je v sredini izjavi za javnost dejal, da so se v muzeju odločili, da ni pravi čas za odprtje razstave, da pa sam verjame v pristnost del. Dan pozneje je odstopil z besedami, da je bil naiven, saj da je vodenje razstave zaupal napačni osebi. Za razstavo so se, kot je tedaj pojasnil, odločili šele pred nekaj tedni, ko so ob prenovi muzeja ugotovili, da imajo še nekaj prostih razstavnih prostorov, ki so jih želeli napolniti z omenjeno gostujočo razstavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije