MEDIJSKO POROČANJE IN RESNICA

Policija o incidentu s sirsko deklico: Čustveno je zaznamovana

Objavljeno 29. september 2015 19.03 | Posodobljeno 29. september 2015 19.12 | Piše: S. U.

Policija odgovarja, da je bilo invalidni Sirki Noujain Mustaffa (16) podeljeno dovoljenje za zadrževanje v Republiki Sloveniji, ki tujcem priznava določene pravice.

Noujain Mustaffa je bilo podeljeno dovoljenje za zadrževanje v Republiki Sloveniji.

LJUBLJANA – Zapisali smo, da je britanska televizijska postaja BBC nedavno v eter poslala 'srce parajočo' zgodbo o invalidni Sirki Noujain Mustaffa (16), s katero naj bi v Sloveniji zelo grdo ravnali, medtem ko se je prek naše države odpravljala v Nemčijo k svojem bratu. Ker je zgodba mejila na medijsko manipulacijo, smo se po odgovore med drugim obrnili tudi na policijo.

»Lahko razumemo, da je dojemanje 16-letne deklice iz Sirije na njeni dolgi in naporni poti osebno in čustveno zaznamovano,« nam je zaupala Vesna Drole, vodja Sektorja za stike z javnostjo Policije, ter pojasnila, da je bila deklica že naslednji dan, torej takoj, ko se je ugotovilo, da prihaja z vojnega območja, premeščena v odprti nastanitveni center v Logatec. Prav tako smo izvedeli, da ji je bilo podeljeno dovoljenje za zadrževanje v Republiki Sloveniji, ki tujcem priznava določene pravice (osnovno oskrbo, nujno zdravstveno varstvo, pravica do osnovnega šolstva), omogoča pa jim tudi prosto gibanje. Ravno zato se je menda šestnajstletna Sirka skupaj s sestro in z ostalimi odločila zapustiti center (ne po posredovanju nevladnih organizacij, kot zmotno ocenjuje britanski novinar, op. p.).

»Z vlakom se je odpravila proti Nemčiji, kamor je bila od samega začetka tudi namenjena,« je še dodala Droletova.

Preberite, kako je poročal BBCSlovenski hudobneži zaprli invalidno Sirko (16)image

Deli s prijatelji