MANIPULACIJA?!

VIDEO: BBC poroča: Slovenski hudobneži zaprli invalidno Sirko (16)

Objavljeno 29. september 2015 15.03 | Posodobljeno 29. september 2015 15.04 | Piše: S. U.

Britanska televizijska postaja BBC je nedavno v eter poslala zgodbo o invalidni Sirki Noujain Mustaffa (16), s katero naj bi v Sloveniji zelo grdo ravnali. Zgodba meji na medijsko manipulacijo.

Noujain Mustaffa je že v Nemčiji, kjer je zaprosila za azil.

LJUBLJANA – Medtem ko je nemška kanclerka Angela Merkel že opozorila, da je problem begunske krize še zelo daleč od rešitve, je britanska televizijska postaja BBC nedavno v eter poslala 'srce parajočo' zgodbo o invalidni Sirki Noujain Mustaffa (16). Deklico sta namreč na njenem tisoče kilometrov dolgem begu od Sirije do Nemčije spremljala kamera in novinar britanske radiotelevizije Fergal Keane

V teh časih taka reportaža ne bi bila nič nenavadnega, če ne bi zgodba dobesedno mejila na medijsko manipulacijo. Deklico in njeno sestro je vseskozi spremljal novinar BBC-ja, tudi v dneh, ko sta potovali skozi Slovenijo. Novinar je imel o Sloveniji marsikaj povedati.

Kot da bi v Sloveniji zapirali otroke

Sem zapornica!
sirska begunka o razmerah v Sloveniji

»Ko smo tri dni kasneje deklico spet srečali, je bila s sestro pridržana v Sloveniji,« slišimo zgroženi glas novinarja. Kamera deklico snema skozi navadno ograjo, a prizor se zdi, kot bi bila nastanjena v kakšnem slovenskem koncentracijskem taborišču, v katerega bi naši policisti kot živali nagnetli sirske begunce. 

»Sem zapornica! In to ni dobro ...« pove v kamero Noujain, medtem ko jo še naprej snemajo skozi ograjo našega centra za sprejem beguncev.

Izgubljena v Sloveniji

Kmalu zatem sledi novinarjevo šokantno razkritje, kako naj bi Slovenci pribežnike premeščali iz kraja v kraj. »Noujain, a veš, kam te peljejo?« je vsiljivi novinar pred Integralovim avtobusom prestrašeni deklici tiščal mikrofon pod nos. »Ne!« pove deklica. »Pa veš, kam te bodo poslali po tem?« se ni pustil novinar. »Res ne vem. Tukaj sem izgubljena.«

Srečen konec, a ne v Sloveniji

Zgodba ima sicer srečen konec, saj so menda na našo vlado pritisnili neimenovani borci za človekove pravice. Slovenski 'hudobneži' so nato, sodeč po prispevku, Noujain izpustili, da je lahko sovražno podalpsko državo zapustila in z vlakom prispela do brata v Nemčiji. Prispevek se zaključi z ganljivim družinskim prizorom srečanja.

Posnetek si lahko ogledate na priloženi povezaviimage.

Da bi si lahko ustvarili jasnejšo sliko, kaj se je pravzaprav dogajalo s 16-letno Sirko in ali jo je naša policija zares zaprla ter šikanirala, smo se z vprašanji obrnili na policijo in ministrstvo za zunanje zadeve. Na njihove odgovore še čakamo.

Deli s prijatelji