PODATKI SO POKAZALI ...

Poletje res peklensko, a pred 12 leti je bilo še huje

Objavljeno 21. september 2015 22.27 | Posodobljeno 21. september 2015 22.28 | Piše: Mo. S.

Poletna povprečna temperatura zraka je letošnje poletje za približno dve stopinji Celzija presegla dolgoletno povprečje.

LJUBLJANA – Že pogrešate poletje? Nič nenavadnega, saj je bilo letošnje res tisto v pravem pomenu besede – vroče. Meteorološko poletje, ki sicer traja od 1. junija do 31. avgusta, je letos spet zaznamovala pogosta in dolgotrajna vročina, ki smo se je avgusta iskreno rečeno že dodobra privadili. Že junijski dnevi so napovedovali peklenske razmere, vse skupaj pa se je stopnjevalo in se sklenilo šele ob koncu avgusta.

Tako imenovana vroča poletja so zaradi vse hitrejšega in intenzivnejšega segrevanja ozračja nad Slovenijo v zadnjih desetletjih postala vse pogostejša.

Vsi trije meseci nadpovprečni

Kot kažejo podatki urada za meteorologijo Agencije RS za okolje (Arso), so bili vsi trije meseci znatno toplejši od dolgoletnega povprečja, najbolj pa julij, ki je bil v večjem delu države rekordno topel. Poletna povprečna temperatura zraka je za približno dve stopinji Celzija presegla dolgoletno povprečje, kar letošnje poletje uvršča na 2. ali 3. mesto po višini povprečnih temperatur. Še vedno ostaja rekordno poletje 2003, ki je bilo bistveno toplejše celo od letošnjega, podobno kot letos pa je bilo pred tremi leti, torej leta 2012.

V vseh treh poletnih mesecih so vremenoslovci namerili tudi nenavadno veliko število vročih dni (dnevi, ko temperatura doseže ali celo preseže 30 stopinj Celzija): po nižinah so jih večinoma našteli od 30 do 50. Za primerjavo: v Biljah pri Novi Gorici je bilo letos poleti 51 vročih dni, dolgoletno povprečje je 29, rekordnega leta 2003 pa jih je bilo 72. Drugod je bilo vročih dni manj, kot zanimivost pa naj navedemo Rateče, kjer je bilo letos poleti takšnih dni 12, povprečje pa je tri.

 image
 Ocenjena povprečna temperatura zraka 2 metra nad tlemi (°C) v meteorološkem poletju 2015. Vir: Arso

Padavine: ponekod zelo veliko, drugod pa skoraj nič

Toda medtem ko so bile temperature ekstremne, pri padavinah letos ni bilo tako. V vzhodni polovici države jih je bilo mnogo manj, ponekod na zahodu pa tudi precej več od dolgoletnega povprečja. V Biljah pri Novi Gorici je bilo letošnje poletje s 457 mm tretje najbolj namočeno v zadnjih 20 letih, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa je padlo skromnih 252 mm, kar je celo druga najmanjša vrednost od leta 1961.

Vas zanima, kakšna zima nas najverjetneje čaka? Preverite v članku Vroče poletje, mokra zima.

Deli s prijatelji