SPEKTAKEL

Podili so se med leskovimi koli, pogumni pa še skakali

Kulturnica Gaberke in smučarji iz Juršincev pripravili smučarski spektakel. Nekateri so se po strmini pognali v opremi še iz časa pred obema vojnama.
Fotografija: Gasilska fotografija starodobnih smučarjev. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Gasilska fotografija starodobnih smučarjev. FOTO: Jože Miklavc

SLOVENJ GRADEC – Krenkerjev memorial v organizaciji ŠD slovenskogoriški smučarji Juršinci ter Kulturnice Gaberke pri Šoštanju na Kopah je več kot uspel. To je bilo še eno zadnjih srečanj starodobnih smučarjev te sezone. Potekalo je na Grmovškovem domu, tekmovanje v veleslalomu ter skokih pa na tamkajšnjem pobočju Sedlo. Zanimiva predstavitev smučanja, starodobne opreme in tehnike iz kar osmih slovenskih klubov smučanja po starem je bila prava paša za oči, za tekmovalce pa velik izziv. Srečanja so se udeležili še veseli Savinjčani iz Mozirja, podmeninski gadje iz Bočne in Gornjega Grada, taleseni iz Krope, rovtarji iz Škofje Loke, člani Emaus Kanina iz Bovca ter Gore Predmeje s Primorske.
Ema Rajgl je blestela tudi na Kopah. FOTO: Jože Miklavc
Ema Rajgl je blestela tudi na Kopah. FOTO: Jože Miklavc

Okrog 50 tekmovalcev se je pomerilo v veleslalomu med leskovimi koli, osem najpogumnejših orlov pa tudi na skakalnici Kulturnice Gaberke, med njimi ena najuspešnejših skakalk Ema Rajgl iz Podmeninskih gadov.

Športno-etnografska prireditev, ki so jo Gaberčani že drugo leto postavili na bližnji Pungart nad Slovenj Gradcem, je veliko več kot le smučanje s staro opremo in preživetje dneva na zraku. Prijateljstvo, ki ga društva in starodobni klubi po slovenskih krajinah gojijo, ne pozna meja, vpliva na ohranjanje kulturne dediščine in prenaša nekdanjo smučarsko tehniko ter ohranja opremo in oblačila iz časa pred vojnama.
Silva Oblak iz okolice Škofje Loke in Tone Lajh iz Juršincev v popolni opremi. FOTO: Jože Miklavc
Silva Oblak iz okolice Škofje Loke in Tone Lajh iz Juršincev v popolni opremi. FOTO: Jože Miklavc

Tekmovanje za Krenkerjev memorial, imenovan po pokojnem starodobnem smučarju Krenkerju iz Plešivca, je bilo tokrat tretjič, drugič pa so se jim kot soorganizatorji ločene tekme pridružili udeleženci iz Slovenskih goric, ki imajo le 404 m visok pukelček Lokavec, ki je do letos ostajal skoraj brez snega. Ti so tokrat poleg pokalov najboljšim v veleslalomskem vijuganju med količki predali posebne lesene medalje, Gaberčani pa velik spominski poster ter zares najboljšim tudi kakšno flaško tekočine za mazanje smuči.
Kar dedek uči, to vnukinja počne vse življenje. FOTO: Jože Miklavc
Kar dedek uči, to vnukinja počne vse življenje. FOTO: Jože Miklavc

Najštevilnejši udeleženci so bili taleseni iz Krope ter rovtarji iz Škofje Loke, med njimi mladenka in mladenič rosnih let, ki ne bosta nikdar pozabila spodbujanja na progi in aplavzov ob podelitvi medalj in nagrad. Za dobro vzdušje je poskrbela skupina Suha špaga. Zasluge za odlično organizacij gredo Francu Šteharniku iz Kulturnice Gaberke ter Antonu Lajhu iz slovenskogoriških smučarjev iz Juršincev ter kajpak tudi smučarskemu centru Kope.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije