BANKE

Plače: šefu SKB 30 tisočakov, Medji slabih 11

Objavljeno 06. maj 2013 12.36 | Posodobljeno 06. maj 2013 12.36 | Piše: Mo. S.

NLB je lani sicer za delovanje uprave dala 615 tisoč evrov bruto ali 16 odstotkov manj kot leto prej.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Lanska letna poročila bank razkrivajo prejemke njihovih prvih mož, med katerimi prednjači France Arhar, ki je bil do zadnjega maja lani predsednik uprave Unicredit banke, njegova mesečna plača pa je znašala 31.600 evrov bruto, poleg tega mu je banka, ki je lani imela več kot 1,1 milijona evrov dobička, plačala še šest tisoč evrov zavarovalnih premij. Arhar je zdaj sicer šef Združenja bank Slovenije.

Glavni izvršni direktor SKB Gerald Lacaze je na mesec prejel dobrih 30 tisočakov bruto, banka Societe Generale, katere del je SKB, pa je lani imela 3,7 milijona evrov čistega dobička, poročajo današnje Finance.

Medji slabih 11 tisoč evrov na mesec

Janko Medja, zdaj predsednik uprave NLB, je bil pred tem član uprave Unicredit banke. Tam je dobil okoli 26 tisočakov na mesec, medtem ko pri državni NLB dobiva 10.742 evrov bruto. Aleš Hauc (NKBM) je lani kot predsednik uprave dobil po 11.385 evrov bruto na mesec, podobno tudi Jože Lenič, prvi mož Abanke. Hauc je poleg tega kot nadzornik povezanih družb NKBM dobil še za 27 tisočakov sejnin, povračil stroškov in nagrad. Naj poudarimo, da sta lani obe banki poslovali z veliko izguboimage.


Plače vodilnih v državnih podjetjih so od marca 2010 omejene s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom, po katerem je plača predsednika uprave velike družbe omejena na petkratnik povprečne bruto plače v družbi. Plača je neodvisna od konkretnih poslovnih dosežkov vodilnega ali od panoge, v kateri je družba.

Koliko so dali upravi?

NLB je lani za delovanje uprave dala 615 tisoč evrov bruto ali 16 odstotkov manj kot leto prej, še večje znižanje stroškov pa ima NKBM, ki je lani za upravo dala 285 tisočakov. Tudi v Abanki so se prejemki znižali, je pa Lenič kot predsednik njene uprave lani prejel skoraj 30 tisočakov več kot leto prej. Unicredit banka je lani upravi izplačala 735 tisočakov bruto, predlani pa 819.

Banka Celje (njena največja lastnica je NLB) je plačila upravi skrčila na 432 tisoč evrov, predsednik njene uprave Dušan Drofenik pa je lani prejel slabih 13 tisočakov bruto mesečno. Nekoliko manj (12.300 evrov bruto mesečno) si je izplačal Bogomir Kos, predsednik uprave Probanke.

Deli s prijatelji