DOBIČEK

Rekord drži Krka, dve banki izgubili pol milijarde

Objavljeno 03. maj 2013 21.30 | Posodobljeno 03. maj 2013 21.33 | Piše: Mo. S.

Kakšen je razkorak med poslovanjem slovenskih družb in prihodki njihovih vodilnih?

Krka ostaja najljubša destinacija za nezaposlene

LJUBLJANA – Časi so negotovi, a ne za direktorje uprav nekaterih bolj ali manj uspešnih družb. Plačni rekorder med predsedniki uprav v Sloveniji je že nekaj let Jože Colarič (Krka), ki je leta 2012 prejel 732.000 evrov bruto. Samo Krka je imela lani 155 milijonov evrov čistega dobička, naslednjih sedem velikih slovenskih družb, zajetih v pregled časnika Delo, je ustvarilo 168 milijonov evrov čistega dobička, preostalih sedem pa več kakor 817 milijonov evrov izgube.

Na drugem mestu je Tomaž Berločnik iz Petrola, ki je lani prejel 300 tisočakov, njegova družba pa je poslovala pozitivno, s 53,5 milijona evrov dobička. Najbolje plačani slovenski menedžerji so lani dobili od 18.000 do 61.000 evrov bruto na mesec, nekoliko bolj skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so imeli visoke plače tudi tisti, ki so v svojem podjetju ustvarjali čisto izgubo.

Pivovarna Laško in Mercator globoko v minusu

Dušan Zorko iz Pivovarne Laško je prejel 253.000 evrov bruto, a je njegovo podjetje ustvarilo več kot 32 milijonov evrov izgube. Žiga Debeljak in Toni Balažič sta lani skupaj v Mercatorju prejela 226.000 evrov bruto prejemkov (mesečno povprečno 19.000 evrov), čeprav je družba lani poslovala z rekordno izgubo: skoraj 105 milijonov evrov.

Porazni banki NLB in NKBM

Tako NLB kot NKBM se utapljata v izgubah, skupaj jih je bilo lani za več kakor 500 milijonov evrov. Aleš Hauc in Andrej Plos (NKBM) sta si skupaj izplačala 168 tisočakov bruto, medtem ko je banka »pridelala« 205 milijonov evrov manka. Janko Medja in njegov predhodnik Božo Jašovič (NLB) sta v svoj žep skupaj spravila 132 tisočakov, banka pa je poslovala z izgubo 305 milijonov evrov, še poroča Delo.

Kjer je najhujše, so plače vodilnih tajne

Kljub tem številkam so se plače vodilnih v zadnjem času vsaj malo normalizirale, saj je ekstremno visokih prihodkov manj, so pa tudi odstopanja, meni predsednica sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) Lidija Jerkič in dodaja, da so plače direktorjev v podjetjih, kjer delavci ne dobijo rednih plač ali pa so te sramotno nizke, praviloma tajne. »Delavci vedo, kdaj dobri podjetniki in menedžerji zares delajo in si svoje plače tudi zaslužijo,« je še povedala.

Deli s prijatelji