NA SODIŠČE?

Pirc Musarjeva od RTV Slovenija zahteva službo

Objavljeno 26. maj 2014 17.16 | Posodobljeno 26. maj 2014 17.18 | Piše: S. U.

Nataša Pirc Musar poudarja, da sta ob njenem imenovanju oba (sporna) svetnika imela tako mandat kot tudi glasovalno pravico.

Nataša Pirc Musar.

Poročali smo, da je po obnovitvi postopka imenovanja generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS)image programski svet zavoda na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih. Marko Filli je dobil 14 glasov, imenovali so ga za vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija. Nataša Pirc Musar, ki jo je svet izvolil ob prvem glasovanju 7. aprila, pa je zoper svet vložila upravni spor.

Na RTVS naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja

»V soboto sem od Upravnega sodišča v Ljubljani prejela sklep, s katerim se je sodišče v zadevi imenovanja generalnega direktorja RTVS izreklo za stvarno nepristojno in me napotilo na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Gre namreč za imenovanje predstojnika javnega zavoda, v katerega oblastni organ države ali samoupravne lokalne skupnosti ni vključen. To pomeni, da ne gre za t. i. 'javnopravno stvar', kot je v utemeljitev svojega postopanja zapisala skupina programskih svetnikov, ampak za razmerje, ki ga ureja civilno pravo. Ker je z odločitvijo upravnega sodišča postalo očitno, da na postopek imenovanja generalnega direktorja RTVS nikakor ni mogoče raztegniti sodne prakse Upravnega sodišča (smiselne rabe ZUP – obnove postopka imenovanja) iz primerov, ko direktorja imenuje organ republike, občine ali mesta, sem danes na RTVS naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja,« javnost obvešča Musarjeva

Pravi, če se v osmih dneh na njeno zahtevo ne bodo odzvali, bo varstvo prisiljena poiskati na delovnem sodišču.

Je strah RTVS upravičen?

»Dodatno poudarjam, da je državni zbor prejšnji četrtek sprejel sklep, s katerim sta svetnikoma (g. Klunu in g. Steržetu) prenehala mandata z 21. 5 .2014 (in nikakor torej ne za nazaj). Tako ni nobenega dvoma, da sta ob mojem imenovanju, 7. 4. 2014, oba svetnika imela tako mandat kot tudi glasovalno pravico. Sprenevedanje članov Programskega sveta ne povzroča škode le meni, ampak ustvarja negotovost v javnem zavodu, v čigar korist so svetniki zavezani delovati,« še dodaja.

Sama si njihovega ravnanja, tako pravi, ne more razlagati drugače, kot da gre za strah pred njeno napovedjo o preglednosti poslovanja RTVS.

Deli s prijatelji