GLASOVANJE

RTV: Filli v glasovih pred Musarjevo

Objavljeno 23. maj 2014 18.15 | Posodobljeno 23. maj 2014 18.55 | Piše: STA, Mo. S.

Marko Filli je dobil 14 glasov, imenovali so ga za vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija.

Volilni upravičenci bodo decembra odločali o prihodnosti tega javnega zavoda.

LJUBLJANA – Po obnovitvi postopka imenovanja generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je programski svet zavoda na današnji izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih, vendar nobeden od njih ni dobil dovolj glasov. Svet je zato za v. d. generalnega direktorja imenoval zdajšnjega prvega moža nacionalne RTV hiše Marka Fillija, ki je v tretjem krogu glasovanja dobil 14 glasov.

Tudi tokrat je programski svet RTVS izbiral med Fillijem, odgovorno urednico 3. programa Televizije Slovenija Ljerko Bizilj, Romanom Kolarjem, Markom Makarovičem in Natašo Pirc Musar, ki jo je svet izvolil ob prvem glasovanju 7. aprila. Pirc Musarjeva je že pred današnjo sejo zoper svet vložila upravni spor.

Vroče že na začetku

Današnja razprava programskega sveta je postregla z dvema nasprotujočima si mnenjema o tem, ali naj svet ponovno glasuje o kandidatih za generalnega direktorja zavoda ali ne. Da naj svet ponovno glasuje, je zagovarjal tudi v. d. predsednika sveta Mitja Štular. Dejal je, da prvo glasovanje o kandidatih 7. aprila zaradi programskih svetnikov Matjaža Steržeta in Mihe Kluna, ki nista izpolnjevala pogojev za mandat, ni veljavno. Po Štularjevih besedah mandat svetniku preneha že s kršitvijo zakona o RTVS in ne šele z odločitvijo državnega zbora (DZ) o prenehanju mandata svetniku.

Takšno stališče je izzvalo nasprotovanje dela programskih svetnikov, ki pa so zagovarjali mnenje, da odločitev DZ velja zgolj za naprej. Svetnica Jelka Stergel je zato predlagala sklep, s katerim bi svet odpravil sklep o obnovitvi postopka imenovanja generalnega direktorja, ki ga je sprejel prejšnji teden. Stergelova je pozvala kolege v programskem svetu, naj vendarle spoštujejo voljo DZ, s katerega odločitvijo se začne ali pa konča mandat slehernega od svetnikov. Obe skupini svetnikov sta se sicer pri utemeljevanju svojega mnenja sklicevali na pojasnila pravne stroke, ki so se tudi izkazala za nasprotujoča si.

Svetnik Igor Bergant, ki prihaja iz vrst zaposlenih v nacionalni hiši RTV, je izrazil začudenje in tudi razočaranje, da svetniki tako suvereno uporabljajo pravna pojasnila, pri tem pa večina od njih ni pravnikov. Na koncu so svetniki s 13 glasovi za in 12 proti sprejeli sklep, da ponovno glasujejo.

Prvič izglasovana Pirc Musarjeva

Prejšnji teden se je programski svet RTVS odločil obnoviti postopek imenovanja Pirc Musarjeve, saj se je izkazalo, da je bil Sterže leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares, zakon o RTVS pa izrecno prepoveduje članstvo v svetu osebam, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bili člani organov strank. Parlamentarna mandatno-volilna komisija pa pred dobrim tednom dni ni imela na mizi samo Steržetovega, ampak tudi Klunov primer. Poleg funkcij v organih SDS je bilo za večino v komisiji pri Klunu sporno tudi dejstvo, da je član Državne volilne komisije in tako funkcionar v državnem organu, kar v skladu z zakonom o RTVS prav tako pomeni, da ne more biti član programskega sveta. Državni zbor se je v četrtek seznanil z ugotovitvijo mandatno-volilne komisije, da Sterže in Klun ne izpolnjujeta pogojev za člana programskega sveta RTVS, in ju tako razrešil s funkcije.

Ob prvem glasovanju 7. aprila je programski svet izvolil Pirc Musarjevo. Odločitev je takrat padla v tretjem krogu glasovanja, ko je Pirc Musarjeva dobila zahtevano absolutno večino svetniških glasov, to je 15.

Deli s prijatelji