UKINITEV ZASTARANJA

Pater Rupnik še ne bo mirno spal, zdaj se je vmešal papež Frančišek

Vrhovni poglavar Katoliške cerkve je ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita in umetnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic.
Fotografija: Marko Rupnik. FOTO: JURE ERŽEN/Delo
Odpri galerijo
Marko Rupnik. FOTO: JURE ERŽEN/Delo

Papež Frančišek je ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic, da bi lahko stekel sodni postopek v zvezi z očitki zoper Rupnika, poroča Vatican News. Papež naj bi dikasterij za nauk vere zaprosil, da znova preuči primer.

image_alt
Primer Rupnik in preiskava v centru Aletti: »posebnih kritičnih dejavnikov« niso odkrili

Papež Frančišek je dikasterij za nauk vere zaprosil, naj pregleda primer nekdanjega jezuitskega umetnika Marka Rupnika, ki so ga nekatere ženske, s katerimi je sodeloval, obtožile psihične in spolne zlorabe.

»Resne težave pri vodenju primera patra Rupnika in pomanjkanje stika z žrtvami«

Papeška komisija za zaščito mladoletnikov je papeža septembra opozorila, da obstajajo »resne težave pri vodenju primera patra Marka Rupnika in pomanjkanje stika z žrtvami«. Zato je papež »zaprosil dikasterij za nauk vere, da preuči primer, in se odločil za ukinitev zastaranja, da bi omogočil sodni proces«, so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža.

»Papež je trdno prepričan, da če se mora Cerkev nečesa naučiti od sinode, je to, da s pozornostjo in sočutjem prisluhne tistim, ki trpijo, še posebno tistim, ki se čutijo od Cerkve marginalizirane,« so še navedli pri Svetem sedežu.

image_alt
Rupnik dokončno izključen iz jezuitskega reda, ampak ...

Kot smo že poročali, so Rupnika kot duhovnika zdaj sprejeli oziroma inkardinirali v koprsko škofijo, kar so potrdili tudi na koprski škofiji.

Slovenska škofovska konferenca: Ničelna toleranca do vsakršnih zlorab

V procesu Rupnikove inkardinacije v Škofijo Koper Slovenska škofovska konferenca (SŠK) ni sodelovala. Vsak škof je glede tega avtonomen in samostojen, zato tudi ni dolžan o tem obveščati SŠK. 

»Škofje smo na strani žrtev, da bodo slišane in da pridejo do pravice. Odgovorni v Cerkvi bomo spremljali dogajanje v naših cerkvenih skupnostih, da v prihodnje do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo, ne bi prihajalo. V tem smislu so v teku priprave na vzpostavitev nove strukture za pomoč in preventivo. Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve,« so ob tem navedli na SŠK.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije