BODITE EKOLOŠKI

Papirnata sveča je manj kot 2 evra

Namesto tistih v plastičnem ohišju raje prižgimo do okolja prijazne; na voljo steklene, solarne in biorazgradljive.
Fotografija: Deponije po prvem novembru preplavijo kupi njihovih ostankov. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Deponije po prvem novembru preplavijo kupi njihovih ostankov. FOTO: Blaž Samec

Bliža se praznik, ko Slovenci in Slovenke množično obiskujemo grobove in v spomin na naše rajnke prižigamo sveče. Čeprav pristojni ugotavljajo, da ustvarjamo neverjetno količino odpadne plastike in kljub vedno večjemu zavedanju, da tako uničujemo naš planet, pa se zdi, da na to ob vsakem prvem novembru enostavno pozabimo. Ali pa celo ignoriramo. In številke so grozljive: na slovenskih pokopališčih na leto zgori med 15 in 20 milijoni sveč, iz katerih nastane 4500 ton odpadkov – z njimi bi lahko napolnili 60 olimpijskih bazenov. Država je zaradi tega že leta 2008 kot edina evropska država sprejela uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, a večjega napredka s tem ni dosegla.

Slovenci ob prazniku spomina na mrtve radi prižigamo sveče. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Slovenci ob prazniku spomina na mrtve radi prižigamo sveče. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Zato toliko bolj razveseljujejo vsi poskusi, da bi to navado opustili. Spomin na pokojne lahko zaznamujemo s cvetjem, (okrašenim) kamenčkom, če že ne moremo brez sveč, pa namesto tistih v plastičnem ohišju, ki jih nekateri trgovci ponujajo tudi za manj kot en evro, prižgite virtualno svečo, morda stekleno ali solarno, za katero boste odšteli nekaj evrov več, pri čemer je steklo mogoče predelati neštetokrat, posežete lahko tudi po svečah, ki so popolnoma razgradljive. Na slovenskem trgu je takšna denimo sveča Evergreen slovenskega proizvajalca, ki smo jo zasledili v trgovini Kalia po ceni 6,99 evra, v Bauhausu jo dobite celo za 3 evre, pa tudi v Tušu, Sparu in Mercatorju. Verjamemo, da boste ob nakupu takšne sveče lahko ponosni nase, saj tako prispevate k čistejšemu okolju oziroma manj odpadne plastike.

Izberite raje stekleno ohišje. FOTO: Mimacz/Getty Images
Izberite raje stekleno ohišje. FOTO: Mimacz/Getty Images

Pri slovenskih trgovcih smo preverili, koliko stanejo steklene in solarne ter papirnate sveče, ki manj vplivajo na okolje kot tiste v plastičnem ohišju. V trgovinah Spar je na voljo več vrst solarnih in steklenih sveč. Pogled na njihovo spletno stran (na dan 20. oktobra) kaže, da je trenutno najcenejša solarna sveča Simpex Basic, ki sicer stane 17,99 evra, v akciji pa jo trenutno lahko kupite za 12,59 evra. Najcenejša steklena sveča v Sparu je Vestina, ki stane 11,99 evra. Za eko stekleno svečo Vestina (60 dni) boste v Mercatorju odšteli 8,49 evra, za eko solarno svečo Vestina pa 19,59 evra. V Mercatorju lahko kupite tudi sveče s papirnatim ohišjem. Sveči Vrtnica in Tulipan v redni prodaji staneta 2,49 evra, trenutno pa ju lahko kupite po akcijski ceni 1,74 evra. Lidlov aktualni katalog, ki velja do 23. oktobra, razriva, da ponujajo eko sveče za 1,99 evra, za Vestinovo solarno svečo pa je treba odšteti 7,99 evra. V Hoferjevem aktualnem katalogu solarnih in steklenih sveč nismo zasledili, v Tušu pa je najcenejša solarna in steklena sveča njihove blagovne znamke, ki sicer stane 7,29 evra, trenutno pa jo prodajajo za 5,83 evra. Izberete lahko tudi papirnato svečo Ekovita nežnost, ki je s 3,19 evra znižana na 2,55 evra. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije