NE MARAJO JE

Pahor mimo stroke forsira Prelesnikovo

Objavljeno 17. junij 2014 10.51 | Posodobljeno 17. junij 2014 11.04 | Piše: E. N.

Šok na uradu informacijskega pooblaščenca: kandidatka, ki jo za šefico postavlja predsednik Pahor, med zaposlenimi nima nikakršne podpore. Kaj bi njeno izsiljeno imenovanje pomenilo za usodo urada, ne ve nihče.

LJUBLJANA – Kot smo že poročali,image je predsednik Borut Pahor za naslednico Nataše Pirc Musar izbral Mojco Prelesnik. O njej bodo glasovali v petek.

Prelesnikova v uradu informacijskega pooblaščenca (IP) ni neznanka. Tam je v prejšnjem desetletju že službovala kot namestnica Pirc Musarjeve. Očitno dovolj dolgo, da si je tam po besedah naših sogovornikov iz stroke ustvarila precej neugoden sloves.

Naši viri iz urada IP so nam namreč sporočili, da Prelesnikove za šefico tam ne želi nobeden. Zaupanja strokovnih sodelavcev naj ne bi imela, poleg tega pa naj bi veljala za, kot pravijo, 'zdraharsko'. V okviru kandidature naj bi govorila eno, delala pa drugo. Še pred kratkim naj bi tako oznanjala, da nima nobenih ambicij kandidirati za informacijsko pooblaščenko, zato je večina sodelavcev za včerajšnji Pahorjev predlog njenega imenovanja izvedela kar iz medijev.

imagePahor prezrl evropskega strokovnjaka?

Še več: Pahor naj bi 'imel na mizi' kandidata Andreja Tomšiča, ki v evropskem merilu velja za strokovnjaka na področju dostopa do informacij javnega značaja in varovanja zasebnosti. Prav Tomšič naj bi (v nasprotju s Prelesnikovo) imel za seboj podporo celotnega urada, poleg tega pa ima za to delovno mesto tudi največ izkušenj. Zadnja leta je bil namreč desna roka Pirc Musarjeve in je sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah urada.

Tomšič nam je potrdil, da je Pahorju predložil priporočila devetih informacijskih pooblaščencev iz drugih držav ter reference Europola in Eurojusta. Naših vprašanj glede ocene politične motiviranosti današnjega imenovanja pa ni želel komentirati.

S Pahorjevo izbiro pa, kot kaže, ni najzadovoljnejša niti Nataša Pirc Musar, ki je na twitterju zapisala, da to ni njena izbira in da je bil »spet izbran nekdo, ki je izvoljiv, in ne najboljši po znanju«.

SDS: »Vemo, kdo jo je pripeljal ...«

Prelesnikova je trenutno generalna sekretarka DZ. Med drugim je bila vpletena v afero izginulih listkov v podporo referendumu o slabi banki. DZ je takrat vložil ovadbo zoper neznanega storilca, Prelesnikova pa je trdila, da njeni podrejeni pri delu s podpisi »niso storili nobene formalne napake«.

Prelesnikovo je v DZ pripeljal zaresovec Gantar, pozneje pa naj bi bila blizu Virantu in Möderndorferju.

Njeno ime je odmevalo tudi ob medijski aferi zaradi samovoljnega odvzema akreditacije fotoreporterju Janiju Božiču, zaradi česar je med drugim protestiralo Združenje novinarjev in publicistov.

Alenka Jeraj (SDS) je ob kandidaturi Prelesnikove za izbirno komisijo KPK povedala: »Vemo, kdo jo je pripeljal v DZ, vemo, kako in s kom je sodelovala, in ocenjujemo jo kot izrazito pristransko.«

Prelesnikovo je v DZ leta 2008 sicer pripeljal zaresovec Pavel Gantar, štiri leta pozneje pa si je v novem mandatu DZ prislužila podporo Gregorja Viranta.

Deli s prijatelji