POJASNJUJE

Omerzel pravi, da ne bo odšel, Bratuškova se je zavila v molk

Objavljeno 06. december 2013 16.12 | Posodobljeno 06. december 2013 17.54 | Piše: STA, P. J., T. L.

Minister za infrastrukturo je v zadnjih dneh slišal mnogo očitkov glede poslovanja svojega podjetja Lastinski.

LJUBLJANA – Da ne namerava odstopiti, je minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ponovil po današnjem sestanku s premierko Alenko Bratušek in prvakom DL Gregorjem Virantom. Pojasnil jima je okoliščine poslovanja svojega podjetja z državo, prihodnji teden pa bo svojo plat zgodbe pojasnil še poslanskim skupinam. Potem bomo videli, kako naprej, je dejal. Omerzelu se namreč obeta tudi interpelacija, ob čemer pa nima gotove podpore niti koalicijskih partneric. Prepričan pa je, da je držal vse obljube, ki jih je dal na zaslišanju v DZ pred nastopom funkcije, in da bodo to razumeli tudi poslanci.

Omrzel zatrdil, da v času ministrovanja niso bili sklenjeni novi posli

Bratuškova izjav po srečanju z Omerzelom še ni dajala, so pa iz njenega kabineta poslali izjavo: »Na današnjem sestanku pri predsednici vlade, ki se ga je udeležil tudi predsednik DL Gregor Virant, je minister Samo Omerzel podal odgovore na očitke, ki se pojavljajo v javnosti glede poslovanja njegovega podjetja z državo, in zagotovil, da med njegovim podjetjem in državo ni bilo sklenjenih nobenih novih poslov, odkar je spomladi letos prevzel ministrovanje. Na sestanku so se dogovorili, da bo minister Omerzel vsem koalicijskim poslanskim skupinam pojasnil očitke, ki letijo nanj in na poslovanje njegovega podjetja z državo, nato pa bo sprejeta odločitev o njegovem nadaljnjem delu v vladi.« 

Sicer pa je po sestanku z Omerzelom Bratuškova odhitela na sestanek prvakov koalicijskih strank. Po besedah prvaka SD Igorja Lukšiča na temo prenovitve koalicijske pogodbe.

Pojasnjevati bo moral vsem

Omerzel je na sestanek z Bratuškovo prišel brez izjav novinarjem, premierka pa je še v DZ ocenila, da bo minister verjetno ne le njej, ampak vsej koaliciji moral pojasniti zadeve. Bratuškova pravi, da bo predvsem minister moral povedati, kaj in kako je s pogodbami njegovega podjetja pri poslovanju z državo. Vse, kar ona zdaj ve, ve le iz medijev, je povedala novinarjem po sestanku s poslansko skupino Desusa glede zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Po njenih besedah je korektno, da ji minister stvari pojasni sam, pa ne le njej, tudi celotni koaliciji.

Danes so bili razkriti tudi novi dokumenti, ki kažejo, da je podjetje z Darsom oktobra sklenilo še en posel.

Stolček se močno trese

Prvak DL Gregor Virant je danes dopoldne izrazil pričakovanje, da bodo na sestanku razčiščena vsa dejstva. Kot je dejal, z najnovejšimi očitki zoper Omerzela, ki se danes pojavljajo v nekaterih medijih, ni seznanjen, a se je doslej v njegovih očeh še vse izkazalo za »bučke«. Zato lahko reče, da ministru iz vrst svoje stranke zaupa. Kot je dodal, so standardi za vse ministre enaki, a da do sankcij pride, le če so grehi dokazani.

Omerzel je vse očitke že večkrat odločno zavrnil in napovedal, da se ne bo vdal. Podjetje Lastinski je že prekinilo ekskluzivno licenčno pogodbo za vzdrževanje cestno-vremenskih postaj za Družbo za avtoceste v RS (Dars), zaradi katere se je Omerzelov stolček močno zatresel.

 

Deli s prijatelji