KAJ JE REŠITEV?

Odgovor izpod Krvavca: 78 kazni obiskovalcem

Neurejena parkirišča ter kazni redarstva mečejo slabo luč na smučarsko središče. 
Fotografija: Družba RTC Krvavec je uredila VIP-parkirišče. FOTO: Direktor občinske uprave Cerklje na Gorenjskem
Odpri galerijo
Družba RTC Krvavec je uredila VIP-parkirišče. FOTO: Direktor občinske uprave Cerklje na Gorenjskem

CERKLJE NA GORENJSKEM – Na zadnji marčevski sobotni dan, ko je smučišče Krvavec v spomladanskem vremenu pokalo po šivih (velik dogodek ob zaključku sezone Smučarske zveze Slovenije), je Medobčinski inšpektorat Kranj pod smučiščem izdal sedem kazni. Gre za kazni redarstva zaradi napačnega ustavljanja in parkiranja vozil. Nekaj jeznih bralcev nam je namreč po tem dnevu pisalo, češ da res ni primerno, da redarji izkoriščajo slabo prometno infrastrukturo ter še slabše možnosti za parkiranje v dneh, ko je na Krvavcu velika gneča.


Jezni smučarji zaradi kazni 

Bržkone večina smučarjev, ki so preživeli dan na enem najbolj priljubljenih slovenskih smučišč, ob vrnitvi z gondolsko žičnico do
Tudi poleti je Krvavec priljubljena turistična točka. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Tudi poleti je Krvavec priljubljena turistična točka. FOTO: Mavric Pivk, Delo
svojega avtomobila ni bila najbolj vesela. Neurejena parkirišča so sicer pod Krvavcem precejšnja težava.

Mečejo tovrstna ravnanja občine slabo luč na slovenski turizem? Zakaj ni dogovora med družbo RTC Krvavec (lastnik smučišča) in Občino Cerklje na Gorenjskem?


Občina se je s podjetjem Krvavec vedno pripravljena pogovarjati

»Občina se je z vodstvom RTC Krvavec, d. d., vsekakor vedno pripravljena pogovarjati o vseh odprtih vprašanjih v dobro razvoja tega območja ter skupno zadovoljstvo turističnih delavcev in obiskovalcev, pri čemer pa mora upoštevati veljavno zakonodajo,« nam je sporočila direktorica občinske uprave Marta Jarc
 
Decembra lani so se sestali občinski predstavniki, predstavniki redarstva, policije, podjetniki ter vodstvo družbe RTC Krvavec, d. o. o. Takrat je vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj poudaril: »Dejansko RTC Krvavec sploh nima v lasti parkirišč, kar je osnovni problem,« je povedal vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj. Tudi predstavnik Policijske postaje Kranj je poudaril, da mora policija skrbeti za promet, ki mora biti neoviran do Šenturške Gore pod Krvavcem: »Tam in v drugih naseljih živijo ljudje, ki morajo imeti dostop po javni cesti, in mi bomo za to poskrbeli ne glede na smučarje.«


Kazni le na javnih površinah

Redarji promet urejajo zgolj na javnih površinah, ne pa na zasebnih zemljiščih: »V vlogah za pridobitev koncesije je RTC Krvavec, d. d., vedno navajal, da razpolaga z zadostnim številom parkirnih prostorov in tako pridobival koncesije. Kakor koli pa ima koncesionar, torej RTC Krvavec, d. d., danes možnost takojšnje izgradnje parkirne hiše oziroma ureditve parkirnih prostorov. Občina razpolaga le z zemljiščem, na katerem je RTC Krvavec, d. d., letos 'uredil' parkirišče za posebne goste (VIP-parkirišče) in z zemljiščem pred vhodom v spodnjo postajo žičnice,« nam je še sporočila Jarčeva.


Parkiranje na bankinah ali vožnja z avtobusom

Ker ni parkirne hiše oziroma drugače urejenih parkirišč, obiskovalci parkirajo na bankinah ob cesti ali daleč proti dolini in kraju Cerklje, od koder se lahko nato v smučarskih čevljih sprehodijo do avtobusnega postajališča, ki jih brezplačno vozi do kabinske žičnice (in obratno).
 
Kot kaže, pa si mnogi ne želijo vožnje z avtobusom in iščejo »luknje« ob cesti, da bi parkirali čim bliže žičnici. Temu sledijo kazni redarstva, ki verjetno ve, kdaj je najprimernejši čas za 'obisk' ceste pod smučiščem Krvavec.
s FOTO: Bralka Anja
s FOTO: Bralka Anja

»Medobčinsko redarstvo Kranj je v obdobju od 1. 11. 2018 do 31. 3. 2019 na lokaciji Grad (cesta Grad–Štefanja Gora, neposredno ob spodnji žičnici RTC Krvavec) v Občini Cerklje na Gorenjskem uvedlo 78 postopkov o prekršku proti kršiteljem cestnoprometnih predpisov s področja prepovedi ustavljanja in parkiranja vozil,« so sporočili izkupiček redarstva. Gre za obdobje, ko običajno traja smučarska sezona.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam in pošljite fotografije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije