UJMA

Ocena: Posledice neurja v Poljanski dolini katastrofalne

Objavljeno 22. oktober 2014 21.06 | Posodobljeno 22. oktober 2014 21.06 | Piše: STA, Mo. S.

Razlog za poplave so bile izjemno intenzivne padavine na zelo majhnem območju.

ŠKOFJA LOKA – Vodja oddelka za območje zgornje Save pri Agenciji RS za okolje (Arso) Urban Ilc je posledice nočne nevihte v Poljanski doliniimage označil za katastrofalne. Po njegovih besedah so trenutno na terenu tri njihove intervencijske ekipe s stroji in tovornjaki, za te ukrepe pa bodo potrebovali dober teden dni. 

Nekateri odrezani od sveta

Ukrepi potekajo na najkritičnejših odsekih, tu gre predvsem za vzpostavljanje pretočnosti strug, ki so v veliki meri zasute, da bo voda tekla po njih, ne po cestah in njivah, je pojasnil Ilc. Z naplavinami je zasutih veliko cest, na katere so se podrla tudi drevesa, prav tako se je sprožilo veliko plazov. V severnem delu Polhograjskega hribovja so večinoma ozke grape, kjer sta cesta in struga druga ob drugi, zato so prebivalci nekaterih naselij odrezani od sveta. Tu tudi najprej vzpostavljajo pretočnost vodotokov, je pojasnil Ilc.

Po njegovih besedah so sicer vode hitro upadale, tako da so lahko hitro začeli delati, a nekatera območja so še vedno nedostopna. Najnujnejše morajo opraviti v nekaj dneh, sicer pa bodo dela potekala kakšen teden ali dva.

V eni uri narasli tudi za štiri metre

Za zdaj po njegovih besedah tudi ni mogoče predvideti razsežnosti škode na vodotokih, po grobi oceni pa bo ta škoda znašala okoli 17 milijonov evrov. »Lahko je precej več, lahko pa precej manj,« je dejal.

Razlog za poplave so bile po besedah Ilca kratkotrajne, vendar izjemno intenzivne padavine na relativno zelo majhnem območju. Vodotoki so po njegovih besedah v eni ali dveh urah narasli za tri oziroma štiri metre. Na vodomerni postaji na Poljanski Sori pred Škofjo Loko so izmerili pretok vode 335 kubičnih metrov na sekundo, kar presega stoletni pretok v višini 320 kubičnih metrov na sekundo.

Kot je pojasnil Ilc, so bili vodotoki v Poljanski dolini po letošnjem žledolomu očiščeni, nekateri pred kratkim, tako da to ni vplivalo na poplavljenost. Prav tako po njegovih besedah ne beležijo močno povečane količine plavja kot pri drugih poplavah.

Preberite še: FOTO: Bralci iz vse Slovenije pošiljajo fotografije nočne ujme, prizori so šokantni

Deli s prijatelji