PRIDOBITEV

Ob novem čebelnjaku še park

V dveh letih so imeli člani Čebelarskega društva Trebelno - Mokronog kar 120 delovnih akcij.
Fotografija: Čebelarjem se je uresničila dolgoletna želja.
Odpri galerijo
Čebelarjem se je uresničila dolgoletna želja.

Da so čebele nepogrešljiva bitja, je izpostavil že Albert Einstein, ki je dejal, da bodo takrat, ko bodo čebele izginile z obličja zemlje, človeku ostala le še štiri leta. Čebele so odgovorne za pridelavo kar tretjine svetovno proizvedene hrane, saj so največji opraševalec na svetu.

Da bi jih ohranili, je treba prenašati znanje o pomenu teh drobcenih živali na mlajše generacije in stalno izobraževati čebelarje; ti lahko le tako sledijo vsem spremembah v okolju in se borijo skupaj z njimi, da preživijo. Korak k temu so naredili tudi čebelarji in občina Mokronog - Trebelno, ki so na Trebelnem slavnostno predali namenu društveni čebelnjak in park medovitih rastlin, prireditev pa je spadala v sklop praznika domače občine.

»Zavedamo se, da moramo pomagati preživeti čebelam, zavedamo se tudi, da čebela brez čebelarja ne more preživeti. Trudimo se, da naredimo odločnejši korak in prevzamemo pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje, ki ga prinašajo vse spremembe današnjega sveta,« sporočajo člani Čebelarskega društva Trebelno - Mokronog, v katerem je 60 članov, med njimi so tudi mladi, društvo pa je bilo ustanovljeno pred 75 leti. Čebelnjak so začeli graditi pred slabima dvema letoma, v tem času pa so opravili več kot 120 prostovoljnih akcij, če bi to pretvorili v ure, bi bilo skupaj več kot 1800 ur dela.

Z leve: Klemen Gorše, Slavko Kramžar, župan Občine Mokronog - Trebelno mag. Franc Glušič, predsednik ČD Trebelno - Mokronog Marjan Starič, v. d. direktorice občinske uprave Mateja Vrabec in Jaka Krivic
Z leve: Klemen Gorše, Slavko Kramžar, župan Občine Mokronog - Trebelno mag. Franc Glušič, predsednik ČD Trebelno - Mokronog Marjan Starič, v. d. direktorice občinske uprave Mateja Vrabec in Jaka Krivic

Seveda brez različnih donacij materiala in denarja tega ne bi bilo mogoče zgraditi in urediti, zato so čebelarji hvaležni prav vsakemu, ki je kakor koli prispeval, da ima kraj zdaj lepšo podobo. Poleg čebelnjaka so ob akciji Čebelarske zveze Slovenije za zasaditev medovitega drevesa postavili kar park medovitih dreves. Posajenih je več kot 60 dreves, gre za 30 različnih vrst, za katero vrsto gre, so tudi označili, tako da si jih lahko obiskovalci ogledajo in spoznajo osnovne lastnosti posamezne vrste. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije