PRIPOR

O odškodnini Tovšakovi raje molčijo

Objavljeno 29. maj 2013 12.06 | Posodobljeno 29. maj 2013 12.06 | Piše: T. L.

»Dober dan, bomo videli, ali je bil pripor zakonit,« je v petek napovedala padla gradbena baronica.

Zbrane novinarje je pozdravila z »dober dan«.

LJUBLJANA – Hilda Tovšak je že nekaj dni v zaporu na Igu, medtem pa se besedna vojna in prelaganje odgovornosti za sramoto nadaljujeta predvsem med pravosodnim ministrom Senkom Pličaničem, predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo in generalnim državnim tožilcem Zdenkom Fišerjem.

Odgovoren očitno ni nobeden, Tovšakova o odškodnini še molči 

In medtem ko se nadaljuje besedni pingpong, v katerem napovedi o sankcijah in odstopih odgovornih ni slišati, saj nobeden, ki je plačan z davkoplačevalskim denarjem, očitno ni odgovoren za nič, pa ne gre pozabiti petkove izjave nekdanje gradbene baronice za medije. Naj spomnimo: ko so jo pripeljali na mariborsko okrožno sodišče, je predstavnike medijev pozdravila takole: »Dober dan, bomo videli, ali je bil pripor zakonit.« Številni v izjavi Tovšakove že vidijo napoved za zahtevo odškodnine zaradi neupravičenega pripora, v katerem je bila od 12. aprila do 17. maja.

Vsako leto država plača nekaj sto tisočakov odškodnin

Masleša v torkovi oddaji Odmevi ni želel špekulirati o tem, ali bo Tovšakova zahtevala odškodnino ali ne, dejstvo pa je, da Slovenija zaradi neutemeljenih priporov in zaporov na leto izplača nekaj sto tisoč evrov odškodnin. Nazadnje je bila javna razprava o odškodninah aktualna v zadevi Balkanski bojevnik, v kateri je bila večina obtoženih oproščena. Največ zahtev za odškodnine sicer pravobranilstvo reši s poravnavami, podatki pa kažejo, da na sodišče vsako leto roma nekaj deset tožb zaradi neupravičenega pripora ali zapora. Sicer pa je še do nedavnega veljal izračun, po katerem so upravičencem do odškodnine za začetne tri dni odvzema prostosti ponudili odškodnino 300 evrov, za vsak nadaljnji dan pa 42 evrov. 

Makoterjevi 260 tisočakov

Pa si poglejmo višine nekaterih odškodnin. 

Z Milico Makoter se je državno pravobranilstvo pogodilo za 260.000 evrov odškodnine zaradi neupravičenega pripora. Marjan Glavar, nekdanji vodja državnega tožilstva na Ptuju, ki so ga osumili kaznivega dejanja jemanja podkupnine, je bil v priporu od 23. januarja 2001 do 20. februarja 2001, torej 28 dni. Zaradi neupravičenega pripora, uničenega zdravja in žalitve dobrega imena in časti je leta 2008 vložil tožbo proti državi in zahteval 148.000 evrov odškodnine. Mariborsko okrožno sodišče je na koncu odločilo, da mu mora država zaradi neupravičenega pripora izplačati 53.400 evrov, z obrestmi vred pa 82.662 evrov odškodnine.

Tudi osumljenci, ki so bili leta 2005 oproščeni napada na takratnega novinarja Večera Mira Petka, so od države zahtevali odškodnino. Kot smo poročali, je sodišče Nevenu Koludroviću za 711 dni za zapahi prisodilo 80.000, Dragu Hojniku 70.000 evrov, Stanislav Vogrinec pa je dobil slabih 4000 evrov, vendar je nameraval višji znesek iztožiti. Najvišji odškodninski zahtevek je vložil Andrej Štruc, ki je za 714 dni zahteval  412.000 evrov, zadeva pa po naših podatkih še ni končana.

Koprski župan Boris Popovič je za 28 dni, sedem ur in pet minut neutemeljenega pripora septembra leta 2003 pred kratkim dobil približno 10.000 evrov z obrestmi vred.

Danila Sadar, nekdanja žena in nekdanja svetovalka že pokojnega Davorina Sadarja, je zaradi neupravičenega pripora zahtevala od države 25.380 evrov, prisodili pa so ji 7050 evrov. 

 

Deli s prijatelji