NAGRAJENI

Niso pretepli Petka, zato bi 800 tisočakov

Objavljeno 19. april 2011 21.03 | Posodobljeno 19. april 2011 22.45 | Piše: Aleš Andlovič

Največ Nevenu Koludroviću, 80.000 evrov, Dragu Hojniku 10 tisočakov manj

Maja 2004 se je na murskosoboškem sodišču začelo sojenje obtoženim napada na Mira Petka. Z leve: Koludrović, Hojnik, Štruc in Vogrinec.
MARIBOR – Pred tedni je minilo 10 let, odkar so neznanci pred njegovo hišo v Mežici napadli takratnega novinarja in zdajšnjega politika Mira Petka. Napadalci so bili ekstremno brutalni, saj je Petek napad preživel zaradi sreče. Vprašanje, kdo so napadalci na novinarja mariborske časopisne hiše, še danes nima pravega odgovora. Na zatožni klopi se je sicer znašla peterica: Andrej Štruc, Neven Koludrović, Drago Hojnik, Stanislav Vogrinec in Branko Puc. Na njihovih rokah so dolgo žvenketale lisice, a jim jih je sodišče v Murski Soboti konec avgusta 2005 po maratonskem sojenju, ki je trajalo 15 mesecev, snelo. Če sodimo po praksi, je le stežka pričakovati, da bo policija po 10 letih našla »prave« napadalce.

Ker so sodbo murskosoboških sodnikov potrdili tudi mariborski kolegi na višjem sodišču, je ta postala pravnomočna. Po skoraj dveh letih so trojico, Štruca, Koludrovića in Hojnika, ki je za zapahi preživela skoraj dve leti, spustili na prostost, potem pa se je peterica, sicer vsak zase, odločila, da bo od države zahtevala odškodnino. Ker je bil med sojenjem označen za organizatorja napada na Petka, se je Andrej Štruc odločil vložiti najvišji odškodninski zahtevek. Za 714 dni, ki jih je neupravičeno preživel v zaporniški celici, pričakuje vrtoglavih 412.117 evrov. Če bi mu prisodili tako visoko odškodnino, bi to pomenilo, da je Štruc za vsak dan, ki ga je preživel za zapahi, dobil 577 evrov. Denar, ki ga nikoli ne bi mogel zaslužiti, če bi bil na prostosti.

Njegovega boja s sodnimi mlini še vedno ni konec, a sodeč po preostalih vpletenih se bo moral zadovoljiti s precej nižjim zneskom.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Kdo je pokazal, kje biva Miro Petek
Deli s prijatelji