SALMONELA

Nevarna okužba: zbolelo 14 šolarjev in štirje zaposleni

Objavljeno 14. november 2014 14.19 | Posodobljeno 14. november 2014 14.19 | Piše: A. K.

Do izbruha okužbe je prišlo med jesenskimi počitnicami, vir še vedno ni znan.

V slovenskih zdrastvenih ustanovah velja omejitev obiska.

SLOVENJ GRADEC – Na Koroškem se je po naših podatkih več otrok okužilo z bakterijo salmonelo. Do okužbe je prišlo na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec, kar nam je potrdil tudi Mitja Vrdelja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

18 okuženih

»Med šolarji je bilo do 12. novembra laboratorijsko potrjenih 14 primerov, med zaposlenimi pa štirje primeri,« so sporočili. Kraj, ne pa tudi vir okužbe, je Druga osnovna šola, saj so otroci, ki so zbolevali v času pred počitnicami z znaki driske, bruhanja, povišane temperature, s krči, splošno slabostjo in z glavobolom med seboj epidemiološko povezani. »In sicer z gotovostjo z lokacijo okužbe in verjetno z živilom, ki pa ni dokazano,« dodajajo. Znaki prvih okužb so se pojavili 16. oktobra. 

Do izbruha prišlo med počitnicami

Vzrok in vir okužbe še nista znana, saj je do izbruha prišlo v času jesenskih počitnic. »Vzorcev živil ni bilo mogoče odvzeti, saj šolska kuhinja v tem času ni obratovala. Vzorci brisov na snažnost in ciljanih brisov na salmonele so bili vsi negativni,« dodajajo na inštitutu.

V šoli so v tem času izvedli nadzor zdravstvenega stanja zaposlenih oseb, očistili in razkužili prostore, aktivno iskali primere, kontrolirali ter testirali bolnike, odvzeli brise na snažnost in salmonelo, preverili stanje v kuhinji, izvedli svetovanje, usposabljanje in posredovali navodila.



Znaki okužbe s salmonelo

Bolezen se pojavi šest do 72 ur po zaužitju živila, onesnaženega s salmonelami. Izbruh bolezni se začne naglo, s slabostjo in z bolečinami v trebuhu, s povišano telesno temperaturo in z drisko, blato pa ima lahko primešano sluz in kri. Običajno bolezen izzveni v tednu dni in pri večini bolnikov zadostuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov.

Kako preprečimo okužbo?

Okužbo s salmonelami lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene, zlasti s pravilnim umivanjem rok, temeljitim in sprotnim čiščenjem delovnih površin, pripomočkov, pribora in posode. Živila morajo biti zadostno toplotno obdelana ter shranjena pri primernih temperaturah.

 

Deli s prijatelji