SLOVENJ GRADEC

S salmonelo okuženih 42 oseb, v Saloonu odkrili fekalno onesnaženje

Objavljeno 13. avgust 2014 14.30 | Posodobljeno 13. avgust 2014 14.30 | Piše: STA, P. J.

Prva obvestila o sumu okužbe s salmonelo so prejeli pred dobrim tednom dni, gosti lokala pa so se okužili v različnih dneh v obdobju enega tedna.

V slovenskih zdrastvenih ustanovah velja omejitev obiska.

SLOVENJ GRADEC – Epidemiološko poizvedovanje mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je prejšnji teden potekalo v mehiški restavracijo Saloon na Selah pri Slovenj Gradcu, je pokazalo, da je s salmonelo verjetno okuženih 42 oseb. Od tega so v 13 primerih tudi laboratorijsko potrdili okužbo s salmonelo. Restavracija je za zdaj zaprta.

Salmonelo odkrili na kuhinjskih površinah

Predstavnik omenjene enote Zoran Simonović je danes povedal, da so bili nekateri okuženi sprejeti na zdravljenje v celjsko in slovenjgraško bolnišnico, večina pa se je oglasila pri svojem osebnem zdravniku. Salmonele sicer niso odkrili v odvzetih vzorcih hrane, temveč na kuhinjskih površinah, priboru in delovnih pultih za pripravo hrane, kar po oceni Simonovića pomeni, da gre za fekalno onesnaženje teh površin.

Pojasnil je, do so prva obvestila o sumu okužbe s salmonelo prejeli pred dobrim tednom dni, gosti lokala pa so se okužili v različnih dneh v obdobju enega tedna. Ker so ugotovili sanitarno-tehnične pomanjkljivosti, je restavracija do njihove odprave zaprta. Salmonela je bakterija, ki povzroča okužbe pri živalih in ljudeh. Pri človeku tako povzroča različne klinične slike črevesnih okužb, poznanih pa je preko 2500 različnih serotipov salmonel.


Tri osebe so umrle

Po podatkih inštituta je bilo v Sloveniji leta 2011 prijavljenih 400 primerov salmoneloze. Tri osebe so zaradi okužbe umrle, okužbe pa so najpogostejše v vročih poletnih in jesenskih mesecih. Pomembno vlogo pri prenosu salmonel imajo tudi muhe, ker v črevesju zadržujejo salmonele in jih tudi mehansko prenašajo.

Bolezen se pojavi 6 do 72 ur po zaužitju živila, onesnaženega s salmonelami. Izbruh bolezni se začne naglo, s slabostjo in bolečinami v trebuhu, povišano telesno temperaturo in drisko, blato pa ima lahko primešano sluz in kri. Običajno bolezen izzveni v tednu dni in pri večini bolnikov zadostuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov.

Okužbo s salmonelami z živili lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene, zlasti s pravilnim umivanjem rok, temeljitim in sprotnim čiščenjem delovnih površin, pripomočkov, pribora in posode, živila, ki jih zaužijemo topla, pa morajo biti zadostno toplotno obdelana in shranjena pri primernih temperaturah.

 

Deli s prijatelji