STRAH PRED NEURJEM

Nervoza na poplavljenih območjih: pozivi prostovoljcem, da pomagajo pri polnjenju vreč

Prebivalci naj se čim bolj zaščitijo, opozarjajo župani poplavljenih krajev. Še včeraj so pozivali k urejanju strug in cest, danes časa za to ni več. Spet so prepuščeni sami sebi in (ne)usmiljenosti narave.
Fotografija: Struge rek v Črni in okolici še niso toliko urejene, da bi krajani novo neurje lahko pričakali brez strahu. FOTO: T. B.
Odpri galerijo
Struge rek v Črni in okolici še niso toliko urejene, da bi krajani novo neurje lahko pričakali brez strahu. FOTO: T. B.

To, česar so se prebivalci na nedavno poplavljenih območjih najbolj bali, se je danes začelo dogajati. Napovedane so nove močne padavine, Arso je pred kratkim oranžno opozorilo spremenil v rdečo ... Struge rek na poplavljenih območjih pa so večinoma še vedno v istem stanju, kot so bile po poplavah. Le manjšo dolžino strug po krajih jim je uspelo poglobiti, zatem so dela zastala. Razdejanje je bilo zelo obsežno, ne gre vsega postoriti takoj, ampak zdaj ljudje, ki so se danes znašli v novi nevarnosti, to težko razumejo. Zaradi nanesenega materiala v strugah rek so znova prepuščeni na milost in nemilost naravi. Samo upajo lahko, da danes dežja ne bo toliko, kot ga je bilo pred nekaj tedni. 

Ampak upanje ne bo dovolj. Župani krajev, ki so bili prejšnjič najbolj prizadeti, pozivajo krajane, naj pokrijejo razpoke na plazovih s PVC folijo in se obnašajo čim bolj samozaščitno. Plazov je bilo ogromno, številna pobočja so tik pred tem, da spolzijo, zato je živčnost pri ljudeh povsem razumljiva. 

V Črni na Koroškem pozivajo prostovoljce, da nujno potrebujejo pomoč pri polnjenju vreč. Ljudje se še predobro spomnijo, kako neukrotljivo se je razlila Meža in njeni pritoki, zato hitijo s pripravami pred popoldansko ujmo.Arso je največje naraščanje vodotokov na območju Karavank napovedal za popoldan in zvečer.

Še včeraj se je županja občine Črna Romana Lesjak na svojem Facebook profilu jezila nad odgovornimi, ki niso zagotovili dovolj mehanizacije za urejanje vodotokov in gradnje škarp na najbolj ogroženih območjih. Danes časa za jezo in pozive ni več. Spet se je treba soočiti s kruto realnostjo in bližajočo se nevihto ter si pomagati sam, kolikor je to pač mogoče.

Zaprli cesto med Dravogradom in Ravnami

Občina Ravne obvešča, da zaradi neugodne vremenske napovedi VOC pripravlja popolno zaporo na državni cesti Ravne–Dravograd pri Dobrijah ter na cesti Dravograd–Libeliče zaradi možnega proženja plazov.

O vzpostavitvi popolne zapore, ki bo trajala do preklica, vas bodo obvestili takoj, ko bodo vremenski pogoji to zahtevali. Popolna zapora bo trajala da preklica.

Kaj pomeni rdeči alarm, preberite tukaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije