ZRUŠEN ZID

Nekdanja redovnica Gloria o Rupniku: »Rekel je, da ne bom duhovno rasla, če ne bom zadovoljila njegovih spolnih potreb« (FOTO in VIDEO)

Dve nekdanji redovnici spregovorili o domnevnih zlorabah nekdanjega jezuita in umetnika.
Fotografija: Marko Rupnik in Gloria Branciani. FOTO: Andreas Solaro Afp/Jure Eržen Delo
Odpri galerijo
Marko Rupnik in Gloria Branciani. FOTO: Andreas Solaro Afp/Jure Eržen Delo

Dve domnevni žrtvi nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen spolnih zlorab redovnic, sta danes prvič spregovorili v javnosti, saj želita, da pride resnica na dan. V Rimu sta povedali, da sta bili deležni spolnega in psihičnega nasilja s strani vplivnega slovenskega duhovnika.

Nekdanji redovnici iz skupnosti Loyola sta na novinarski konferenci spregovorili o vplivu Marka Rupnika, ki je obtožen, da je v začetku 90. let prejšnjega stoletja izvajal spolno in psihično nasilje nad najmanj dvajsetimi ženskami, zlasti v skupnosti v Ljubljani, v kateri je deloval in ki se jo je Vatikan medtem odločil razpustiti.

Gloria Branciani in Mirjam Kovač. FOTO: Andreas Solaro Afp
Gloria Branciani in Mirjam Kovač. FOTO: Andreas Solaro Afp

Ena od redovnic, Italijanka Gloria Branciani, je predstavila svojo izkušnjo. »Rekel je, da ne bom duhovno rasla, če ne bom zadovoljila njegovih spolnih potreb,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Brancianijeva.

image_alt
Pater Rupnik še ne bo mirno spal, zdaj se je vmešal papež Frančišek

Podobno izkušnjo z Rupnikom in življenjem v skupnosti je opisala tudi druga redovnica, Slovenka Mirjam Kovač. »Vse smo bile mlada dekleta, polna idealov, vendar so bili prav ti ideali skupaj z našo vzgojo v pokorščini izkoriščeni za zlorabe različnih vrst: vesti, moči, duhovne, psihične, telesne in pogosto tudi spolne,« je povedala.

Gloria Branciani. FOTO: Andreas Solaro Afp
Gloria Branciani. FOTO: Andreas Solaro Afp

FOTO: Andreas Solaro Afp
FOTO: Andreas Solaro Afp

Kot je še dejala Gloria Branciani, sta danes povedali svojo zgodbo, njuna želja pa je, da se »prizna resnica, krivica«, ki so jo utrpele, saj da jih je veliko, a od njih zahtevajo, da molčijo. Dodali sta še, da se je danes »zrušil gumijasti zid« okoli Rupnikovih domnevnih spolnih zlorab.

Po njunih besedah je bilo v skupnosti v preteklih letih od skupno 40 članic zlorabljenih okoli 20 redovnic.

Marko Rupnik. FOTO: JURE ERZEN/Delo
Marko Rupnik. FOTO: JURE ERZEN/Delo

Odziv Vatikana 

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je medtem povedal, da Vatikan zbira vse razpoložljive informacije o primeru, da bi »ugotovil, katere postopke bi bilo mogoče in koristno izvesti«. Brancianijeva naj bi sicer kmalu pričala pred dikasterijem za nauk vere, ki obravnava obtožbe o spolnih zlorabah duhovnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije