OBLIKOVALCI

Navdih so iskali v svojih koreninah

Med mladimi oblikovalci prepričala 26-letna Jona Bednjanec.
Fotografija: Zmagovalka Jona s svojo kolekcijo
Odpri galerijo
Zmagovalka Jona s svojo kolekcijo

Poglavitni namen modne revije, ki jo Center mladih Koper prireja v okviru natečaja Stylo zadnja tri leta, je mlade spodbuditi h kreativnosti ter jim ponuditi priložnost, da svoje kreacije predstavijo javnosti na pravem modnem dogodku. Letos so organizatorji k sodelovanju povabili Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, ki je tudi v širšem prostoru sinonim za mednarodni teden premium mode.
Župan Boris Popovič z manekenkami Model Group in lastnico modne agencije Majo Bulc FOTOGRAFIJI: Jaka Ivančič
Župan Boris Popovič z manekenkami Model Group in lastnico modne agencije Majo Bulc FOTOGRAFIJI: Jaka Ivančič

Zmagovalka talentov mladih modnih oblikovalcev je 26-letna Jona Bednjanec iz Domžal, ki se je v dvorani sv. Frančiška predstavila s kolekcijo vzorčastih, barvitih, dovršeno oblikovanih pletenin. Navdih za svojo kolekcijo je, nam je povedala, iskala v svojih koreninah, pristni etno pridih pa je ustvarila z igro vzorcev, pri čemer je združila različne tkanine tekstilnih kosov.

V okviru tretje edicije modnega natečaja za mlade in še neuveljavljene modne oblikovalce sta se predstavila tudi 23-letna Anja Medle iz Novega mesta in domačin, 22-letni Erik Starc. Vsi oblikovalci so ustvarjali na temo Etno v novi preobleki, navdih so iskali v kulturni dediščini svojega življenjskega prostora. Več sto obiskovalcev revije je lahko na modni brvi občudovalo pisano paleto najrazličnejših krojev, rezov in vzorcev, živih barv kolekcij, predvsem pa uživalo v specifičnem izboru tkanin, grafičnih potiskov, značilnih za določen narod in njihovo izročilo.

Zmagovalka, Jona Bednjanec, se je odločila za pletenine, Anja Medle je predstavila kolekcijo ženskih oblačil Lapsus, pri ustvarjanju katere je iskala odgovore na vprašanje, kaj je njena kulturna dediščina, za izhodišče pa vzela domačo hišo, dom svojega dedka, kolekcijo je umestila v sedanji prostor in čas.


Tudi Erik Starc je navdih črpal iz svojih istrskih korenin – hiše, v kateri je zrasel in v kateri še dandanes živi, ter svoje rodne Istre. Od tod tudi ime njegove kolekcije Histrija, v kateri so različni kosi oblačil, ki so jih nekoč nosili šavrini, solinarji, ribiči pa tudi gospe oziroma šjore.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije