ČEDALJE MANJ JIH JE

Našli več sto trupelc rjavih žab

Grozljiva najdba v okolici Godešiča na Gorenjskem. Društvo Žverca kaznivo dejanje prijavilo na policijo.
Fotografija: Gasilci so ji pomagali na suho. Foto: PGD Lenart
Odpri galerijo
Gasilci so ji pomagali na suho. Foto: PGD Lenart

Te dni marsikje po Sloveniji številni prostovoljci pomagajo žabicam čez cesto. Opremljeni z vedri in naglavnimi svetilkami ter oblečeni v odsevne jopiče se ob izteku dneva trudijo, da bi dvoživke varno prišle z ene strani ceste na drugo. Akcija Pomagajmo žabicam se je začela leta 2008 v Hrašah pri Smledniku in se od tam razširila po vsej Sloveniji. Zala Prevoršek, ena od pobudnic te akcije, ki je prerasla v vseslovensko reševanje, nam je sporočila, da se je pred dnevi neznani brezvestnež kruto znesel nad žabami v okolici Godešiča v škofjeloški občini.

Po Sloveniji te dni prostovoljci pomagajo žabicam čez cesto. FOTO: Špela Ankele
Po Sloveniji te dni prostovoljci pomagajo žabicam čez cesto. FOTO: Špela Ankele

»Prostovoljka društva Žverca je z otroki v petek v tako imenovani Žirovcevi luži v lokah opazila več sto trupel rjavih žab – glave in odsekane prste. Vse je nekdo, ki jih je verjetno pobil zaradi krakov, odvrgel v mlako, v kateri je polno mresta in paglavcev. V okolici grozljivo smrdi,« je grozljivo najdbo opisala Zala Prevoršek.

Prostovoljka Zala Prevoršek je zgrožena. FOTO: Marjana Hanc
Prostovoljka Zala Prevoršek je zgrožena. FOTO: Marjana Hanc

Kot je dejala, so takšna dejanja »nezakonita in zato smo to prijavili na policijo. Prosimo vse morebitne očividce tega dejanja, da informacije sporočijo na policijo. Verjetno to nekdo počne zvečer in uporablja luč. Še posebno naj bodo pozorni domačini z Godešiča in naj vsako sumljivo večerno dogajanje prijavijo na policijo.« Dodala je, da bodo prostovoljci iz društva Žverca odslej pozorno nadzirali »mlake v lokah in vsakršno sumljivo dejanje nemudoma prijavili«.

Žab čedalje manj

Kot je še pojasnila sogovornica, zaščitniki živali na številnih črnih točkah, kjer žabice spomladi prečkajo ceste, v zadnjih letih opažajo, »da je žab vedno manj. V Hrašah jih je vsaj trikrat manj kot pred desetimi leti, poleg tega so večinoma samo še krastače, rjavih žab skoraj ni več, zelene nismo letos opazili nobene.«

V okolici žabjih trupelc obupno smrdi. FOTO: arhiv Društva Žverca
V okolici žabjih trupelc obupno smrdi. FOTO: arhiv Društva Žverca

Na spletni strani Pomagajmo žabicam, kjer so zbrani podatki o slovenskih žabah in tudi o točkah z največ povoženimi žabami, so zapisali: »Veliko ljudi pogled na tisoče trupelc na cesti zelo prizadene in želijo dvoživkam pomagati, vendar velikokrat ne vedo, kako in ali je pomoč sploh smiselna. Ja, pomoč je več kot smiselna, saj lahko že nekaj prostovoljcev na točki, kjer dvoživke prečkajo cesto, reši več sto ali več tisoč živali v le nekaj dneh.«

Akcije prenašanja žabic te dni potekajo po vsej Sloveniji, začele pa so se leta 2008 prav na pobudo škofjeloškega društva Žverca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije