Najboljše žgance skuhali ljubitelji starih biciklov

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada in Zlata kijanca. Domačo čast sta rešili dve Sonji, bron je šel v Sebeborce.
Fotografija: Kuharice in kuharji amaterji so dödole pripravljali na odprtem ognju. FOTO: OSTE BAKAL
Odpri galerijo
Kuharice in kuharji amaterji so dödole pripravljali na odprtem ognju. FOTO: OSTE BAKAL

PUCONCI – Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo 15. Dödolijado in 20. Zlato kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi dödolov je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi in marsikomu so se pocedile sline ob vseh dobrotah. Pod žgočim soncem in ob odprtem ognju se je zbralo 17 ekip, na razstavi za zlato kijanco pa so domače gospodinje razstavile dobrote, ki predstavljajo tradicionalno domačo kulinariko. Seveda ni manjkalo pridelkov s kmetij in vrtov, ki so jih razstavili v okviru Puconske tržnice, ter medu, medenjakov, ročnih del, izdelkov domače in umetne obrti.

V kuhanju tradicionalne prekmurske jedi se je pomerilo 17 ekip. FOTO: OSTE BAKAL
V kuhanju tradicionalne prekmurske jedi se je pomerilo 17 ekip. FOTO: OSTE BAKAL

Kuharice in kuharji amaterji so dödole pripravljali v kotličkih, ki jih je zagotovil organizator, njihove jedi pa je nato ocenila strokovna komisija, predsednik Danilo Kozar ter člani Viktor Vlaj, Jolanka Gider, Janez Kuhar in Slavica Špilak. Imeli so kar težavno delo, saj je večina ekip pripravila odlično jed, ki jo je množica obiskovalcev hitro pospravila. Pojedli so tudi več deset litrov dödolov, ki so jih v velikem kotlu pripravili organizatorji. Dödoli so sicer pristna prekmurska jed iz kuhanega krompirja in pšenične moke z različnimi zabelami oziroma polivkami; ponekod jih imenujejo oženjeni žganci, bela polenta ali beli krompirjevi žganci. Kot je poudarila predstavnica KTD Puconci Vesna Maučec, je osnovni namen prireditve ohranjanje pristnih domačih jedi, značilnih za območje Prekmurja.


Bronasto kijanco je osvojila domačinka iz Puconcev Mateja Pučko, srebro prav tako Pucončanka Blanka Janža, zlato pa Društvo kmečkih žena Klas Bodonci. Pri pripravi dödolov je bronasto priznanje pripadlo ekipi Društvo za kulturo, šport in turizem Žlak iz Sebeborcev, srebrne dödole sta skuhali Pucončanki Sonja & Sonja, zlato nagrado pa si je prikuhalo Društvo starodobnikov – ljubiteljev starih koles Dimek iz Beltincev. 

Priznanja so dobile tri najboljše ekipe, praznih rok pa niso ostali niti preostali tekmovalci. FOTO: JOŽE ŽERDIN
Priznanja so dobile tri najboljše ekipe, praznih rok pa niso ostali niti preostali tekmovalci. FOTO: JOŽE ŽERDIN

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije