POMISLEKI

Nadškof Zore: Razkril sem svoje slabosti

Objavljeno 10. oktober 2014 14.29 | Posodobljeno 10. oktober 2014 14.53 | Piše: D. P., A. K.

O tem, zakaj je bil imenovan za nadškofa, ni želel razglabljati.

Spregovoril je tudi o svojih pomislekih.

LJUBLJANA – Novoimenovani ljubljanski nadškof in metropolit Stane Zore je prvič stopil pred novinarje. Spregovoril je o svojih nalogah, zaupanju in papeževi odločitvi. 

Spregovoril o pomislekih

»Ne razglabljam, zakaj sem bil imenovan za ljubljanskega nadškofa. Nunciju sem razkril svoje slabosti, a ni odstopil od papeževe odločitve. Potem sem sprejel to nalogo, da služim,« je povedal ob začetku tiskovne konference. Spregovoril je tudi o svojih pomislekih. »Veš, da si nedorasel nalogi, ki je pred tabo. Ne poznaš vseh zahtev službe. Zavedaš se svojih limitov, sicer bi vstopal predrzno, kar pa nikoli ni dobro,« je dodal.

Povedal je še, da si želi, da bi z vsemi kristjani in ljudmi dobre volje živeli dostojanstveno. »Združitev naših moči je garant za oblikovanje razmer za dostojanstveno sobivanje,« je povedal ob tem. Dejal je še, da bodo ljudje zaupanje v celotno institucijo lahko vzpostavili le s pristnostjo in doslednostjo. 

O odnosu z državo

Zore je spregovoril tudi o odnosih v ljubljanski nadškofiji in odnosih med cerkvijo in državo. »Od države pričakujem, da bo cerkev sprejemala kot partnerja v pogovoru. Da bo ta imela prostor za svojo besede, za oznanjanje svojega nauka, da bo imela prostor za uveljavljanje katoliškega socialnega nauka in da bomo vedno ostali spoštljivi in dialoški. Tako lahko razrešimo vsa vprašanja, tudi najtežja. Morda ne v najkrajšem času, a zato toliko bolj trdno. Želim si, da ne bi bila na preizkušnji ob vsaki prenovi oblasti,« je povedal. 

Stečaj ni nemogoč

Zore je na vprašanje o reševanju mariborske nadškofije povedal, da ljubljanski nadškof nima jurisdikcije nad Mariborom. »Za ta primer mi je žal, ker se je zgodil. Tu je zdaj treba to rešiti. V teku so intenzivni pogovori med mariborsko nadškofijo in bankami. Upam, da bo dogovor uspešen. Če pa ne bo uspelo, bomo videli, kaj narediti. Ni nemogoč niti stečaj mariborske škofije,« je dejal.

O »žaljivem« Rodetu

Nadškof je komentiral tudi Rodetove domnevno žaljive izjave o papežu Frančišku, o katerih smo poročali.image »Nisem spremljal medijev, zato izvirne izjave nadškofa Rodeta nisem prebral in ne bi bil pošten, če bi jo komentiral. Glede na izkušnje in oseben odnos, ki ga ima Franc Rode s papežem, pa verjamem, da ga ni napadel,« je kratko povedal Zore.  

Prijazen in razgledan

Zoreta je za novega ljubljanskega nadškofa metropolita papež Frančišek imenoval v soboto,image nekaj več kot 14 mesecev po tistem, ko je odpoved službi podal Zoretov predhodnik Anton Stres. Prvi odzivi na imenovanje so bili tako v cerkveni kot laični javnosti pozitivni.

Katoliška cerkev na Slovenskem pri tem izpostavlja predvsem Zoretovo prijaznost, dobrohotnost in široko razgledanost, pa tudi to, da prihaja iz uboštvenega reda frančiškanov, kar naj bi bilo tisto, kar na Slovenskem v tem trenutku potrebuje.

Deli s prijatelji