KRIPTOVALUTE

Na tolar imajo tako lepe spomine, da so ga obudili od mrtvih

Plačilno sredstvo za uporabno tehnologijo bo.
Fotografija: Na tolarje imajo lepe spomine. FOTO: Damjan Žibert, Delo
Odpri galerijo
Na tolarje imajo lepe spomine. FOTO: Damjan Žibert, Delo

LJUBLJANA – Slovenci smo z navdušenjem pozdravili kriptovalute, številni so z njimi tudi obogateli. Kupovali smo bitcoine, etherje, ripple in druge. Nastajali so številni projekti, povezani s kriptovalutami, najbolj znan med njimi je verjetno Bitstamp, ter tudi slovenske kriptovalute, kot so aquariuscoin, nevacoin, lanacoin in tajcoin, ki jih je ustvaril Jure Pirc. Tem se pridružuje še ena slovenska kriptovaluta, ki pa ima znano ime. Podjetje Hashnet iz Slovenskih Konjic je razvilo prototip kriptovalutr, ki so jo poimenovali po naši nekdanji valuti tolar. Končni produkt naj bi bil pripravljen do začetka julija.

Direktor podjetja Tadej Slapnik, nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade v času vlade Mira Cerarja, je za nas pojasnil, da je nova, četrta generacija blockchain tehnologije, ki omogoča 200.000 transakcij na sekundo, bistveno hitrejša od konkurenčnih, energetsko učinkovita in skalibilna: »Zato se uvršča med vodilne tehnološke rešitve na področju blockchin tehnologij na svetu. Od 23. aprila letos jo lahko uporabniki že testno uporabljajo, do začetka julija pa bomo razvili tudi glavno mrežo, ki se bo lahko uporabljala v različne komercialne namene. Tehnologija hashnet predstavlja priložnost za slovenska in globalna podjetja, saj lahko z njeno uporabo zmanjšajo stroške poslovanja, povečajo učinkovitost in dodano vrednost.«

Opozarjajo, od kod tehnologija prihaja

Uporabniki hashneta bodo tolar lahko uporabljali tudi kot plačilno sredstvo za plačevanje uporabe tehnologije. »Tolar v praksi predstavlja »gorivo« za pogon in uporabo tehnologije hashnet,« pravi Slapnik in dodaja, da so se za ime tolar odločili, ker imajo v podjetju do nekdnanje slovenske valute »pozitivne spomine in odnos. Za ime tolar smo se odločili tudi zato, da ob pozicioniranju naše tehnologije na globalnih trgih opozarjamo na to, od kod ta tehnologija izhaja.«
 
Preberite še:
Slovenskim študentom plačujejo še v tolarjih?

Tolar smo Slovenci kot plačilno sredstvo uporabljali od prenehanja veljave brionskega moratorija. Po 8. oktobru 1991 je bil slovenski tolar edino zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji. Bankovci za slovenske tolarje takrat še niso bili natisnjeni, zato so bili v obtoku vrednostni boni. Jugoslovanske dinarje so zamenjevali za vrednostni bon po menjalnem razmerju 1 : 1. Do 1994 so bone postopno zamenjali tolarski bankovci in kovanci. Tolar smo dokončno »pokopali« 1. januarja 2007, ko smo dobili skupno evropsko valuto evro.

Ali lahko vsakdo uporablja ime tolar?

Na uradu za intelektualno lastnino smo preverili, kako je z uporabo imena tolar. Iz zbira podatkov veljavnih znamk v Sloveniji ni razvidno, da obstaja registrirana znamka »Tolar«, kar pomeni, da z vidika Zakona o industrijski lastnini (ZIL-1) ime »Tolar« ni zavarovano, so nam povedali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije