PESTRO DOGAJANJE

Na Festivalu Brda in vino bo dišalo tudi po medu

Šmartno v Goriških brdih 21. aprila znova vabi z izvrstno kulinarično in vinsko ponudbo. Ob pestrem spremljevalnem programu se predstavlja 25 restavracij in okoli 30 vinarjev.
Fotografija: Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica je skupaj z zakoncema Valentinčič iz Hotela San Martin festival vina popeljal na višjo raven.
Odpri galerijo
Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica je skupaj z zakoncema Valentinčič iz Hotela San Martin festival vina popeljal na višjo raven.

ŠMARTNO – Starodavna vasica Šmartno v osrčju Goriških brd tudi letos na svoje ozke gase, kot domačini pravijo ulicam, vabi vse, ki so željni vinsko-kulinaričnega doživetja. Festival Brda in vino je že zdavnaj prerasel svoj prvotni namen, ko so se na tem dogodku predstavljali le briški vinarji. Že peto leto zapored, odkar sta organizacijo v svoje roke vzela Sebastjan Mavrič iz Agencije Marica oziroma Hiše Marica in zakonca Vesna in Bogdan Valentinčič iz Hotela San Martin, se namreč na tem festivalu ne le dobro pije, temveč tudi zelo dobro in kakovostno je. Prireditev je prerasla v največji enogastronomski dogodek v Brdih.

»Festival, na katerem bo svoje jedi predstavilo 25 restavracij, vino pa okoli 30 vinarjev, bo letos 21. aprila, predstavili pa se bodo tudi lokalni pridelovalci oljčnega olja, sivke in medičarji oziroma briški čebelarji. Rdeča nit letošnjega festivala je ravno med in tudi gostincem smo namignili, da je fino, če bodo v svojih jedeh predstavili jedi z medom,« pojasni Mavrič.

Enodnevni dogodek se začne opoldne in traja do 19. ure. Za festival je treba odšteti 55 evrov, v to ceno pa je vključeno vse, kar boste lahko med kroženjem po vasi pojedli ali popili. »Dogodek je izjemno pomemben za vso vas, ker pa smo majhni, smo število obiskovalcev omejili na nekje 400 ljudi, kar je še približno obvladljivo,« pravi Mavrič. Zato ni odveč nasvet, da se na pot odpravite dovolj zgodaj ali pa si vstopnice rezervirajte prek spletne strani Agencije Marica.

Na seznamu gostujočih restavracij so poleg organizatorjev še denimo Kaval Group, kup lokalnih gostincev, kot so Bar Pr'Naad, domačija Belica, Kruh in vino, Vila Vipolže, Nona Luisa, najdemo pa tako italijanske ponudnike kot gostince iz vse Slovenije, denimo Vilo Prešeren Bled. Med vinarji prevladujejo predvsem domačini iz Brd.

Obeta se izjemno bogat spremljevalni program, tako da obiskovalcem resnično ne bo dolgčas. »Imamo štiri poulične skupine, ki bodo krožile po vasi in igrale, obeta se še nekaj drugih pouličnih nastopov. Zabavali se bomo ob zvokih akustičnega gipsy kvinteta Swingtan, godalnega kvarteta Podokničarji, duhovite zasedbe Suhu cvetje in stalnice festivala Denise Dantas Quartet v okrepljeni zasedbi,« našteva Mavrič. Pele bodo Vinike, Briške žene in Nonet, plesno dogajanje pa bodo predstavili Mark Markočič, Brina Gabrijelčič in Kostja Komel … Na festivalu si boste lahko ogledali razstavo likovnega društva Dablo iz Goriških brd, v galeriji Zale&Pepe bodo na ogled skulpture Ivana Skubina.

A tudi če vas te dejavnosti ne pritegnejo najbolj, se le odpravite na obisk Šmartnega, vasice, ki se kiti z nazivom kulturnega spomenika, saj je že to dogodek zase. Oči si boste lahko spočili ob posebnosti šmartinske arhitekture, kot so denimo ganki z zunanjimi stopnišči, široki napušči, okrasni dimniki in mostovži, grlo pa poplaknili s kakovostnimi vini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije