NA LEDU

Na Belo jezero na drsanje

Kar 25 kilometrov dolga drsalna proga na jezeru Weissensee vsako leto privabi na tisoče drsalcev; zraven smučišče, okoli jezera tekaške proge.
Fotografija: Nizozemsko tekmovanje 11 mest na Weissensee
Odpri galerijo
Nizozemsko tekmovanje 11 mest na Weissensee

Kot kaže, gre zima h koncu, a v dolini ledeniškega jezera Weissensee na Koroškem v Avstriji, ki smo ga nekoč klicali Belo jezero, je zimska sezona na vrhuncu in bo z malo sreče trajala še ves marec.

Na ledu imajo tudi veceje. FOTO: Jaroslav Jankovič
Na ledu imajo tudi veceje. FOTO: Jaroslav Jankovič

Pravo gorsko jezero sredi Ziljskih Alp na nadmorski višini 930 metrov je biser med dvatisočaki, ki ga obkrožajo. Domačini v zadnjem času pravijo, da je njihovo kar 11,5 dolgo in 6,6 kvadratnega kilometra veliko jezero dar bogov.

Okoliški kmetje so od nekdaj živeli z jezerom, napajali živino, lovili ribe, po drugi svetovni vojni pa je to naravno gorsko zdravilišče, kjer sonce površinski del vode segreje na neverjetnih 24 °C, dobilo nov zagon. Jezero je bilo od nekdaj znano po tem, da je pozimi globoko zamrznilo za tri in več mesecev.

Nizozemsko tekmovanje 11 mest na Weissensee
Nizozemsko tekmovanje 11 mest na Weissensee

Da so kmetje s konji, ki so vlekli vozove ali sani, prečkali od 100 do 600 metrov široko jezero po ledeni ploskvi, je bila običajna praksa.

Tudi danes jezero kljub segrevanju ozračja običajno zamrzne že konec decembra in tako ostane vse do konca marca. Čeprav se dnevne temperature v teh dneh na jezeru povzpnejo tudi na 10 °C, se bodo ponoči v ledeniški dolini spustile globoko pod ničlo.

Zaradi zelo obstojnega ledu so jezero na začetku 80. let prejšnjega stoletja odkrili Nizozemci, ko zaradi milih zim njihovi kanali niso zamrznili in so morali svoje tradicionalno tekmovanje Elfstedentocht (Enajst mest) v drsanju na 199 kilometrov, ki ga prirejajo od leta 1760, nekam prestaviti. Našli so Weissensee.


Skupnost Weissensee, ki šteje nekaj manj kot 800 prebivalcev, tako vsako leto pripravi in vzdržuje kar 25 kilometrov dolgo krožno ledeno progo, po kateri lahko po mili volji drsate in uživate podnevi in ponoči. Doživetje na drsalkah ob svetli luni je popolno.

Lokalni prebivalci poskrbijo za vse. Drsalke si lahko sposodite za osem evrov na dan. Za tradicionalno rdeče kuhano vino boste odšteli štiri evre.

Na jezero vsako jutro z avtom pripeljejo plastične veceje, obleče v les, zvečer pa jih spet odpeljejo in izpraznijo.


Za tiste, ki bi se na drsalkah polomili, so okoli jezera urejene tekaške proge. Za tretje, ki si želijo smučati, je na voljo šest kilometrov prog na smučišču. V večini hiš okoli jezera so na voljo prenočišča, katerih cene na vrhuncu sezone poskočijo. Februarja in marca bo štiričlanska družina za apartma odštela od 100 evrov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije