GREGOR MACEDONI

Lažni župan ponuja kredite, policijo in tudi facebook je že opozoril

Županu Mestne občine Novo mesto ukradli identiteto.
Fotografija: Gregor Macedoni opozarja, da s krediti nima nič.
Odpri galerijo
Gregor Macedoni opozarja, da s krediti nima nič.

Če so družbena omrežja, ki jih ponuja svetovni splet, odličen poligon za zabavo, sprostitev ter izmenjavo in hitro širjenje informacij, pa so tudi idealen slabo nadzorovan prostor za goljufe, ki poskušajo v svoje mreže ujeti naivne uporabnike z jasnim ciljem: izprazniti njihov račun. Ob tem seveda uporabljajo lažne profile, da pa bi bili videti bolj prepričljivi, si včasih nadenejo obraz znane osebnosti. Tako je nekdo izkoristil tudi ime in podobo župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija.

Da bi torej videli, kak namen ima pridanič, ki je odprl lažni facebook profil na ime novomeškega župana, smo se odzvali njegovemu klepetu in kmalu ugotovili, kam pes taco moli – lažni župan ponuja, kot je zapisal v klepetu, »nepovratno finančno donacijo«. Gre za sistem delovanja, kot smo ga pred dvema letoma razkrili ob prav tako lažnem profilu enega od znanih slovenskih politikov. Takrat je obljubam nasedel naš bralec, ki je v upanju, da bo dobil ugoden kredit, že nakazal 1412 evrov za vsemogoče stroške, ki jih kar ni bilo konca; ker se izsiljevanje ni končalo, je zadevo prijavil policiji.

Novomeški župan Gregor Macedoni ima dva profila; osebnega in službenega. S svojimi objavami predvsem poskrbi, da so občani in prijatelji seznanjeni z dogajanjem v občini. Že pred kakšnima dvema letoma se je pojavil še en profil na ime Gregor Macedoni. Ta, lažni, je bil nekaj časa zelo aktiven, objave pa precej neokusne, tudi politične, takšne, kakršnih Macedoniju ne bi pripisali. Župan je o tem obvestil policijo in krajo identitete prijavil tudi Facebooku, a ostal brez odgovora, kaj storiti. Tako lahko le nemočno opozarja, da je nekdo odprl lažni profil z njegovim imenom, ki je videti kot pravi, saj je uporabil njegove fotografije. Da pa nekdo v njegovem imenu ponuja kredite, je izvedel od nas.

Kako si?

Lažni profil ima 620 prijateljev, večina jih ni Dolenjcev. Pred kratkim je goljuf za prijateljstvo zaprosil tudi avtorico tega zapisa. Kmalu je sledil dregljaj na messengerju s sporočilom: »Kako si?« Pa vprašanje, ali mi je znan razvojni program, s katerim pomagajo občanom. Potem »župan« pojasni, da gre za nepovratno finančno pomoč, ki jo lahko izkoristim, in zapiše, da potrebuje moje osebne podatke in podatke za whatsapp ali viber, da me lahko poveže s skupino SNEL finance za različna pogajanja.

Na moje dvome o resnosti ponudbe odgovori, da »gre za skupino, ki je specializirana za spletne ponudbe posojil pod zelo ugodnimi in vsem dostopnimi pogoji, ki ne zahtevajo nobenega vnaprejšnjega plačila, odplačila pa se izvedejo glede na finančno stanje tistega, ki sprejme posojilo«. Sledi novo neučakano sporočilo, naj že pošljem podatke, med drugim želi tudi številko potnega lista ali osebne izkaznice, mesečni prihodek, telefonsko številko … In ko postane njegovo dopisovanje že močno nadležno, mu sporočim, da mu dostavim podatke osebno na občino – zakaj pa ne, saj se vendar poznava. Pa mi odgovori: »Te podatke mi morate dati tukaj, jaz jih moram poslati finančni strukturi za validacijsko analizo vaše datoteke. Poleg tega jutri nisem na voljo.« Stavki, ki jih piše, so okorni, s precej napakami, verjetno sestavljeni s spletnim prevajalnikom. Že to bi moralo tistega, ki bi v ponudbi videl priložnost za ugoden denar, opozoriti, da zadeva ni čista.

Do Afrike

Zagotovo je tovrstnih zlorab več, pred leti so zlorabili tudi ime sežanskega politika Davorina Terčona. Pri brskanju po našem arhivu vidimo, da smo isti način delovanja lažnega profila opisali pred dvema letoma pri omenjenem politiku, ki je bil prav tako žrtev kraje identitete, kot je zdaj Macedoni. Takrat nam je svojo izkušnjo z lažnim profilom opisal bralec Tomaž, ki je na facebooku postal prijatelj z lažnim Davorinom Terčonom.

Facebookov profil na fotografiji je lažen. Če ste Macedonijev prijatelj, ga brez slabe vesti odstranite kot prijatelja ali pa se ne odzivajte na njegova sporočila.
Facebookov profil na fotografiji je lažen. Če ste Macedonijev prijatelj, ga brez slabe vesti odstranite kot prijatelja ali pa se ne odzivajte na njegova sporočila.

Dopisovanje je bilo skoraj enako kot v našem primeru, bralca pa je najbolj premamila obljuba, da mu ne bo treba nič plačati, dokler ne bo dobil posojila. Sledili so daljše dopisovanje, izmenjava podatkov ter celo podpis pogodbe za kredit v višini 10.000 evrov. Tudi račun so mu res odprli, po pošti je dobil celo kreditno kartico za račun, le PIN-kode ne, zanjo so zahtevali dodaten denar. Ko je Tomaž spoznal, da gre za prevaro, je domnevnemu Terčonu že nakazal 1412 evrov, potem pa neznanega goljufa ovadil.

Takrat so nam s Policijske uprave Koper potrdili, da možje postave preiskujejo sum prevare, so pa dodali, da so tovrstne zlorabe identitete običajno tesno povezane z izvrševanjem spletnih prevar, preiskava pa pogosto vodi v afriške države, s katerimi je policijsko ali pravosodno sodelovanje zelo oteženo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije