SAMOTESTIRANJE PRVE TRIADE

Ministrica poziva župane, šole dobile nove okrožnice

Propadel zadnji poskus, da bi se učenci v prvi triadi samotestirali doma.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, da je ljubljanskega župana Zorana Jankovića v ponedeljkovem pogovoru, v katerem jo je seznanil s pobudo, da bi se učenci prve triade samotestirali doma, prosila za spoštovanje veljavnega odloka. Vsem županom pa je poslala poziv, naj podprejo ravnatelje pri izvajanju ukrepov. Janković je namreč danes na novinarski konferenci pojasnil, da ravnatelji ljubljanskih osnovnih šol, oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne občine ter tudi sam vladi predlagajo, da bi se otroci prve triade samotestirali doma. O tem pa je v ponedeljek govoril tudi z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki mu je ustno potrdila, da bo predlog poslala v odločanje vladi.

image_alt
Brez milosti: ravnateljem ukazali, naj upoštevajo navodila

image_alt
To je sporočilo, ki ga je tik pred sestankom poslala v javnost ministrica (VIDEO)

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da se je ministrica na Jankovićevo pobudo z njim slišala v kratkem telefonskem pogovoru, v katerem jo je župan obvestil o pobudi osnovnošolskih ravnateljev Mestne občine Ljubljana in jo prosil, da jo prenese vladi in posvetovalni skupini.

Posebna prošnja in poziv

»Ministrica je župana prosila za spoštovanje veljavnega odloka in ponovila zavezo, da bo podpirala vse ukrepe, ki jih bo epidemiološka in zdravstvena stroka opredelila kot varne za izvajanje pouka v prostorih šol v času zahtevnih razmer pojavnosti covida 19,« so zapisali. Dodali so, da pa se je ministrica s posebno prošnjo in pozivom k spoštovanju ter pomoči pri izvajanju veljavnega odloka danes obrnila na vse županje in župane slovenskih občin. Ministrica je v pismu županom zapisala, da najbolje poznajo delovanje določene šole in njenega vodstva. Pozvala jih je, naj ravnateljem čim bolj pomagajo pri organizacijskih in drugih težavah zaradi izvajanja odloka.

Župane je prosila tudi, naj občane in še posebej starše šoloobveznih otrok pozovejo, naj zaupajo zdravstveni stroki in s spoštovanjem ukrepov prispevajo pomemben del pri obvladovanju epidemioloških razmer. Kot je v pismu zapisala Kustečeva, se veliko ravnateljev v teh dneh sooča s številnimi pritiski nekaterih skupin staršev, ki se z ukrepi ne strinjajo in zahtevajo, da so učenci v šoli brez zaščitnih mask in brez samotestiranja. Ministrstvo pa ob tem poskuša ravnateljem pomagati po najboljših močeh.

Obvezno samotestiranje se začne v sredo

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in se bodo izobraževali na daljavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije