PGD GORNJA RADGONA

Kruh in sol za radgonske gasilce

Člani PGD Gornja Radgona kolegom iz pobratenega Mladenovca podarili avtolestev.
Fotografija: Darilo za predsednika PGD Gornja Radgona Tomaža Mundo
Odpri galerijo
Darilo za predsednika PGD Gornja Radgona Tomaža Mundo

Pred Športnim centrom Ljubomirja Ivanovića - Gedže v srbskem mestu Mladenovac je potekala posebna slovesnost, na kateri je DVSD (Dobrovoljno vatrogasno spasilačko društvo) Mladenovac prejelo enkratno darilo. Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona je svojim prijateljem iz pobratenega mesta podarilo rabljeno gasilsko vozilo mercedes s premično lestvijo.

Avtolestev so ob predaji tudi zalili, kot pravijo, za srečo. FOTOgrafije: Željko Mutavdžič
Avtolestev so ob predaji tudi zalili, kot pravijo, za srečo. FOTOgrafije: Željko Mutavdžič

Občini sta listino o pobratenju podpisali leta 1974. Kljub turbulentnim časom, ki so doleteli nekdanjo skupno državo, se je prijateljstvo med Gornjo Radgono in Mladenovcem nadaljevalo in poglabljalo na številnih področjih. Predaje vozila se je poleg številnih gasilcev z obeh strani, predsednikov Tomaža Munde (zraven sta bila tudi tajnik in poveljnik PGD Gornja Radgona Boris Pučko in Rajko Lipič) in Darka Rončevića, župana Gornje Radgone Stanislava Rojka in predsednika Mestne SO Mladenovac Vladana Glišića udeležilo več občanov. Gostitelji so ob tej priložnosti pripravili prisrčen kulturni program, goste iz mesta penine in sejmov na reki Muri pa so dočakali s tradicionalno dobrodošlico – kruhom in soljo.

Ob odhodu gasilske avtolestve iz radgonskega gasilskega doma v njeni novi dom v Mladenovcu so radgonski gasilci pripravili kratko poslavljanje. Kot so dejali, »od nje smo se poslovili na isti način, kot smo pozdravili njen prihod v naše društvo pred 11 leti«. Ob tem so zaželeli, da bi njihova donacija v Mladenovcu dobro služila tamkajšnjim gasilcem in jim pomagala pri gašenju požarov ter reševanju ljudi, živali in premoženja.

Gasilstvo je tam namreč slabo organizirano, v mestu je dolgo delovala le poklicna gasilska enota s pičlo opremo. Šele v zadnjih letih so, podobno kot povsod po Srbiji, začeli ustanavljati prostovoljna gasilska društva. Čeprav ima Mladenovac prebivalcev za skoraj tri radgonske občine, je tamkajšnje prostovoljno društvo še nedavno štelo le kakšnih 20 članov. 

Pričakali so jih v narodnih nošah, s kruhom in soljo.
Pričakali so jih v narodnih nošah, s kruhom in soljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije