Krstili so ga s palico in vodo

Člani zelene bratovščine so se na Žalskem zbrali na županovem lovu.
Fotografija: Čeprav je bil ulov skromen, je bila na mizi okusna pečenka. FOTO: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Čeprav je bil ulov skromen, je bila na mizi okusna pečenka. FOTO: Darko Naraglav

Prva januarska sobota je bila v Občini Žalec tudi letos v znamenju druženja zelene bratovščine in prvega letošnjega skupnega lova LD Gozdnik Griže in LD Žalec. Tokratno druženje je bilo že 19.
Deset let je potekal lov na pernato in nizko divjad na območju Novega Celja ob Savinji, že deveto leto pa je usmerjen v klasični lov na divje prašiče, lisice in drugo divjad, ki jo je dovoljeno upleniti v tem obdobju, izvaja pa se v loviščih LD Žalec in LD Gozdnik Griže.

Društvi se vsako leto izmenjujeta v organizaciji tega lova, ki se ga je prijelo ime županov lov. Na pobudo nekdanjega podžupana, že pokojnega Ferda Halerja, si ga je namreč zamislil takratni župan Lojze Posedel, nadaljuje pa Janko Kos, ki je naredil lov bolj human in zahtevnejši, saj je uplenitev prašiča ali lisice bistveno težja od lova na fazane, ki so bili pripeljani v lovišče iz vzrejališča.

Za še prijetnejše vzdušje so skrbeli savinjski lovski rogisti. FOTO: Darko Naraglav
Za še prijetnejše vzdušje so skrbeli savinjski lovski rogisti. FOTO: Darko Naraglav
Letos je bila na vrsti griška lovska družina, ki ima svoj lovski dom na Gozdniku. Novoletni lov z druženjem so doslej večinoma izvajali na območju izletniške kmetije Kotar pod Homom, Gozdnikom in Mrzlico, enajstega po vrsti in letošnjega pa na območju izletniške kmetije Tratnik pod Šmohorjem oziroma Kotečnikom.

Pred začetkom so zbrane pozdravili in nagovorili župan Kos, predsednik LD Gozdnik Griže Iztok Malis in vodja lova Rajko Štopfer, ki je podal tudi vsa navodila o lovu in varnosti.

Potem ko so uplenili lisico, so se lovci po tradiciji poklonili ulovu in boginji lova Diani. Zadoneli so rogovi Savinjskih rogistov, sledile so sklepne besede organizatorjev, ki so poudarili, da je pomembno predvsem druženje članov družin in povabljenih gostov. Med slednjimi so bili podžupana Občine Žalec Marjan Vodeb in Matjaž Krk, direktor Razvojne agencije Savinja Stojan Praprotnik, direktorica ZD Žalec Hana Šuster Erjavec, nekdanji sodelavec župana Jože Golič in novi direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar.

Po pojedini je bil na vrsti tradicionalni lovski krst člana, ki je sicer lovec že tri leta. Andrej Kos je moral prestati zaslišanje pred sodniki in tožilcem. Kljub obrambi zagovornika, ki je poskušal omiliti očitane mu grehe, je moral opraviti vse, kar so mu naložili sodniki v izreku sodbe. Da je sposoben postati lovec in prestati kazen, je podala svoje mnenje dr. prof. Razstresičeva, ki je preverila njegov vid, refleks, sluh, bitje srca … z zajemalko pa tudi velikost njegove moškosti.


Krščenec je moral prestati nekaj udarcev s krstno palico, na katero so se mu kasneje podpisali vsi prisotni, in nekaj curkov vode na glavo, lovskim kolegom pa plačati nekaj litrov vina. Da je prestal krst, priča listina, ki so mu jo izročili po končanem obredu, z njo pa se je tudi zavezal, da bo vesten, pošten in human član zelene bratovščine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije