NI KONCA

Kraken na pohodu tudi pri nas: ta različica se še hitreje širi, to so njeni simptomi

Mutacija bi bila lahko odporna proti cepivu proti koroni. Po oceni strokovne skupine na NIJZ dodatni epidemični ukrepi za zdaj niso potrebni.
Fotografija: V ZDA se trenutno širi hitreje kot druge različice. FOTO: Recstockfootage/Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
V ZDA se trenutno širi hitreje kot druge različice. FOTO: Recstockfootage/Getty Images, Istockphoto

Na pohodu je nova različica novega koronavirusa, ki so jo strokovnjaki poimenovali kraken. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v poročilu o oceni nevarnosti ocenjuje splošno raven tveganja kot nizko. Tveganje je zmerno do visoko za ranljive posameznike, kot so starejši ter necepljeni in imunsko oslabljeni ljudje, odvisno od njihove stopnje imunosti.

Vendar strokovnjaki poudarjajo, da zaenkrat obstaja več vrzeli v znanju, zato se lahko ta ocena spremeni v prihodnjih tednih, ko bo na voljo več dokazov.

Razkuževanje rok je pomembno. FOTO: Thamkc Getty Images/istockphoto
Razkuževanje rok je pomembno. FOTO: Thamkc Getty Images/istockphoto

»Matematično modeliranje, ki ga izvaja ECDC, kaže, da bi lahko kraken postal prevladujoč v Evropi po enem do dveh mesecih glede na njegovo ocenjeno stopnjo rasti. Trenutno ni nobenih signalov, da bi bila resnost okužbe s kraknom drugačna kot pri prej krožečih podvrstah omikrona. Skrb vzbujajoče pa je predvsem dejstvo, da se kraken v ZDA trenutno širi 12 odstotkov hitreje kot druge različice, zato bi lahko v naslednjih nekaj mesecih postal prevladujoč,« je povedala Andrea Ammon, direktorica ECDC. »V luči tega ECDC priporoča izvedbo ustreznega testiranja, povečanje števila cepljenih proti covidu-19 ter okrepitev ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb, kot je prezračevanje notranjih prostorov in ustrezna uporaba obraznih mask.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije