ZAŠČITNA OPREMA

KPK razkriva, katere funkcionarje preiskujejo

Uvedli so 21 preiskav. Pod drobnogledom je osem oseb.
Fotografija: Tako je 10. aprila na Brnik prispela pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Tako je 10. aprila na Brnik prispela pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske. FOTO: Voranc Vogel

Komisija za preprečevanje korupcije je uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe pri nabavi zaščitne opreme. Preiskujejo dva funkcionarja, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in nekdanjega državnega sekretarja na MGRT Aleša Cantaruttija, v.d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomija Rumpfa in nekdanjega direktorja zavora Antona Zakrajška, uslužbenko MGRT Andrejo Potočnik, uslužbence zavoda za blagovne rezerve Alojzija Černeta, Ivana Galeta in Marka Naraločnika, so sporočili s KPK.

Preiskave so uvedli po tematskem nadzoru zaščitne opreme, v katerem so odkrili večje število korupcijskih tveganj in hkrati nekatere sume kršitev Zakona o integritete in preprečevanju korupcije.

Nabava zaščitne opreme: KPK zaznal sume kršitve, sledijo preiskave

»Sume kršitev – vsi postopki so bili uvedeni zaradi suma kršitve integritete uradne osebe – je Komisija zaznala v osmih poslih z naslednjimi izbranimi ponudniki: Public Digital Infrastructure, družba za digitalno infrastrukturo d.o.o., Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina d.o.o., Gorenje gospodinjski aparati d.o.o., genEplanet diagnostika d.o.o., Cross Continental, gradbeništvo d.o.o., Dobnik Trade trgovina in storitve d.o.o., Tehno-Mag d.o.o. ter Medicop – specialna oprema d.o.o,« so zapisali.

Ob tem na KPK še pojasnjujejo, da uvedba preiskave pomeni, da je Komisija na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. »Pri tem Komisija poudarja, da bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavane osebe bodo imele v postopku preiskave vse pravice v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku, prav tako bodo imele možnost pojasniti svoja ravnanja. Več informacij o konkretnih postopkih do zaključka posameznih preiskav Komisija zaradi interesov postopkov ne more dati.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije