SEZNAM

Koliko zaslužijo slovenski ravnatelji

Objavljeno 14. junij 2012 11.29 | Posodobljeno 14. junij 2012 10.25 | Piše: A. K.

Vlada je objavila seznam izplačanih plač ravnateljem slovenskih šol za mesec april.

Zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo je vložilo 1460 dijakov, in sicer pri 3175 izpitih.

LJUBLJANA – Na spletni strani vlade je objavljen seznam vseh izplačanih plač ravnateljem in direktorjem šolskih centrov za prejšnji mesec. Ravnateljev in direktorjev osnovnih, srednjih, višjih šol in dijaških domov je v Sloveniji 722, država pa za njihove plače mesečno nameni 2.280.000 evrov. Seznam sta prejela generalni sekretariat vlade in tudi kabinet predsednika vlade.

Povprečno dobijo tri tisočake

S seznama je razvidno, da se bruto zneski gibljejo od 1300 do 6000 evrov, povprečna plača pa znaša okoli 3000 evrov. Ta je seveda odvisna od tega, ali gre za direktorja šolskega centra z več srednjimi šolami ali za vodjo ene šole.

Zadovoljiti se bodo morali z manj

Plača nekaterih ravnateljev pa se bo verjetno kmalu znižala, saj, kot smo poročali, ministrstvo Žige Turka načrtuje združitev nekaterih šol. To naj bi se zgodilo v osmih primerih, združitev pa pomeni, da bi se deset ravnateljev z mesta vodenja šole preselilo nazaj med učitelje.

Predvidena združitev šol je večinoma presenetila vodstva šol, marsikje ji tudi odkrito nasprotujejo. Med razlogi za to v večini šol navajajo, da bo to negativno vplivalo na prepoznavnost posameznih šol, prepričani so tudi, da bo združevanje kljub drugačnih trditvam ministrstev prineslo zmanjševanje števila zaposlenih. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) pa zagotavlja, da se s tem za dijake in učitelje ne bo spremenilo nič.

Več o plačah ravnateljev srednjih in osnovnih šol v Sloveniji si lahko ogledate v priponki.

Deli s prijatelji