OSNUTEK

Seznam srednjih šol, ki bi jih minister združil

Objavljeno 07. junij 2012 19.55 | Posodobljeno 07. junij 2012 19.40 | Piše: Mo. S., STA

Na ministrstvu poudarjajo, da bodo ravnatelji, ki bi postali odvečni, lahko poučevali.

Srednje šole nameravajo združevati.

LJUBLJANA – Iz delovnega osnutka ministrstva za izobraževanje je razvidno, da ministrstvo za zdaj predvideva združitev oziroma pripojitev šol v osmih primerih. Pri tem na ministrstvu poudarjajo, da gre za delovni osnutek in da ni sprejet še noben konkreten sklep. 

Ponekod se strinjajo, drugod ne

Delovni osnutek tako predvideva združitev Srednje šole Kočevje in Gimnazije Kočevje. Združena šola bi imela 558 dijakov, s spremembami pa se po navedbah ministrstva strinjata oba ravnatelja. V Celju naj bi se združili Srednja ekonomska šola in Poslovno-komercialna šola. Združena šola bi imela 870 dijakov, ravnatelja pa se z omenjenim združevanjem ne strinjata.

V Novi Gorici bi se združili Srednja ekonomska in trgovske šola ter Tehniški šolski center. Združena šola bi imela 2235 dijakov, ravnatelja obeh šolah pa po navedbah ministrstva predvideni ukrep razumeta. Srednja šola Črnomelj bi namesto kot šola z dvema enotama delovala le še kot ena organizacijska enota. Prav tako bi kot ena organizacijska enota delovala Šolski center Rudolfa Maistra Kamnik ter Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana. V vseh treh primerih naj bi se ravnatelji s takšno spremembo strinjali.

V Slovenj Gradcu bi se združile Srednja gostinsko-turistična in lesarska šola, Srednja zdravstvena šola, Srednja ekonomska šola, Gimnazija in Srednja šola Muta. Center, ki bi nastal iz omenjenih šol, bi imel 1463 dijakov, zaposleni na omenjenih šolah pa po navedbah ministrstva združevanje razumejo.

V Mariboru pa bi se združili TŠC Maribor, Lesarska šola in Srednja elektroračunalniška šola, v katerih v zadnjih letih prav tako opažajo pospešen trend upadanja dijakov. Nova šola bi imela 2372 dijakov, soglasje ravnateljev o združevanju pa ne obstaja.

Odvečni ravnatelji bodo poučevali

Na ministrstvu v zvezi z združitvami oziroma pripojitvami poudarjajo, da se bo spremenil le pravni status šol, medtem ko se za dijake in učitelje ne bo spremenilo nič. Dijaki bodo še naprej hodili v iste šole in iste programe, tudi selitev šol ne bo. Ravnatelji, ki bodo odveč, bodo lahko delali kot učitelji.

Zaradi pripojitev oziroma združitev bi lahko na kakšni šoli nastal kakšen presežek spremljevalnega osebja, vendar na ministrstvu zatrjujejo, da bodo vsi ustrezno prerazporejeni v istem šolskem okolišu.

Deli s prijatelji