NOVA SESTAVA

Kdaj novi parlament in vlada? Odgovori so tukaj

Objavljeno 14. julij 2014 21.33 | Posodobljeno 14. julij 2014 21.33 | Piše: A. K., STA

Novi poslanci bodo v poslanske klopi sedli predvidoma v začetku prihodnjega meseca.

Državni zbor

LJUBLJANA – Potem ko je Miro Cerar v nedeljo zvečer proslavljal zmago na volitvah, je novinarje zanimalo predvsem, kdaj bo sestavil vlado image. »Privoščite si ostanek dopusta, oglejte si finalno tekmo v nogometu, mi pa se bomo lotili priprav na sestavo vlade. Naša dolžnost je, da vam povrnemo zaupanje v državo. To bomo storili,« so se glasile Cerarjeve pomirjujoče besede. Ali bo res tako, se bo izkazalo kmalu. Raziskali smo, kdaj bo prišlo do oblikovanja parlamenta, vlade in potrditve mandatarja. 

Državna volilna komisija bo predvidoma 29. julija razglasila izide volitev in objavila sestavo državnega zbora. Ta se mora najpozneje 20 dni po izvolitvi sestati na ustanovni seji, ki bo predvidoma v petek, 1. avgusta. Na njej bodo poslanci potrdili svoje mandate in izvolili predsednika.

Mandatarja bodo potrdili septembra

Po oblikovanju parlamenta bodo stekli tudi postopki za oblikovanje nove vlade. Predsednik države Borut Pahor mora najpozneje v 30 dneh po ustanovni seji državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade. Tega državni zbor voli tajno, z večino glasov vseh poslancev, o mandatarju pa mora odločati v sedmih dneh od vložitve predloga. Glede na roke je pričakovati, da bodo poslanci o mandatarju glasovali v začetku septembra.

Ko je izvoljen predsednik vlade, mora ta najpozneje v 15 dneh državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov. Vlada lahko funkcijo uspešno opravlja takrat, ko sta imenovani več kot dve tretjini ministrov.

Sicer pa bomo v parlamentu lahko videli precej novih obrazov, kar pomeni, da se bomo od številnih, ki že leta zasedajo poslanske stolčke, poslovili image

In kaj čaka tiste, ki odhajajo? Ti bodo imeli po zakonu možnost prejemati nadomestilo plače, in sicer v višini 80 odstotkov zadnje poslanske plače. Do tega so upravičeni, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in se ne morejo upokojiti brez zmanjšanja pokojnine, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar najdlje še za šest mesecev.

Nadomestilo do 18 mesecev

Tisti poslanci, ki so zasedali poslansko mesto tudi v prejšnjih sklicih, pa imajo za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj. Po drugi strani pa poslanec, ki mu je funkcija prenehala prej kot v šestih mesecih, nima pravice do nadomestila plače. Skupaj lahko torej poslanec nadomestilo prejema najdlje 18 mesecev. Čas prejemanja nadomestila se poslancu šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine, pojasnjujejo na spletni strani državnega zbora.

Brez povračila stroškov

Poslancu poleg nadomestila ne pripadajo povračilo stroškov za prevoz na delo in z njega, regres za prehrano, regres za letni dopust, nadomestilo za ločeno življenje, mesečni pavšal za pokrivanje stroškov za opravljanje funkcije poslanca v zvezi z delom v volilni enoti in podobno.

Deli s prijatelji