V REJNIŠTVO

Kdaj bodo stari starši lahko srečali vnučka? Pristojni odgovarjajo ...

Objavljeno 06. april 2016 14.34 | Posodobljeno 06. april 2016 14.34 | Piše: T. L.

Marija Otorepec in Ivan Škratek še nista srečala dveh vnučkov, ki so ju iz vrtca odpeljali k rejnikom.

Marija Otorepec in Ivan Škratek sta izgubila hčer Lidijo. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Marija Otorepec in Ivan Škratek sta po krutem umoru hčerke Lidije, ki se je zgodil decembra lani, ostala še brez dveh vnučkov. Zgodba je v javnosti dvignila veliko prahu, saj so vnučka v rejniško družino odpeljali kar iz vrtca, od takrat pa ju babica in dedek še nista srečala. In tudi ni jasno, kdaj ju bosta.

Na današnji tiskovni konferenci so pristojne službe ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjevale tako ugotovitve izrednega nadzora,image ki je bil opravljen pri CSD Velenje, kot tudi ugotovitve o omenjenem primeru (ob upoštevanju, da podrobnosti primera ne morejo razkriti zaradi varovanja osebnih podatkov). 

Stari starši naj bi ju odpeljali v rejništvo?

Darja Kuzmanič Korva, sekretarka SCSD, je na vprašanje, ali je primerno, kako so odpeljali otroke, odgovorila, da gre za občutljivo vprašanje. Pravi, da vedno pretehtajo, na kakšen način bi otrokom povzročili najmanj škode. Za takšen način se odločijo, kadar pričakujejo, da bi prišlo še do večje stiske, če bi otroka neposredno iztrgali starim staršem. »To je lahko zelo huda bolečina, ki se je otrok spomni. Tehtamo način, na kakšen bomo otroku povzročili čim manj škode.« Dodala je, da bi bilo za otroke najlepše, če bi otroke v rejništvo odpeljala stari starši. A to se ni zgodilo ...

Kdaj srečanje vnučkov in starih staršev?

In kdaj bodo lahko stari starši videli vnučka? Korvova odgovarja, da takoj, ko bo možno. »Ko se bo stanje umirilo in se bo vzpostavila normalna, pomiritvena situacija, bomo na varovan način skušali vzpostavljati stike.«

Pravi, da bodo v primeru, če se bo soustvarjalo novo sodelovanje, sledili tudi stiki: čez vikende, praznike … Rejniška družina naj bi bila zdaj v pomoč starim staršem, potem pa bi bili ti v pomoč rejniški družini.

Korvova trdi, da otroka umaknejo iz okolja takrat, ko je res ogrožen. Ko je stopnja ogroženosti visoka, se hitreje odločijo za odstranitev. »Če pa ni visoko ogrožen, delamo z družino, delamo z okoljem in iščemo rešitve. Toliko časa, dokler je to mogoče.« V tem primeru otroka nista bila ogrožena in sta zato tudi več mesecev po smrti matere živela pri starih starših.

Do tedaj, poudarjajo pristojni, dokler ni prišlo do prekinitve sodelovanja starih staršev ...  

Deli s prijatelji